Utgått
Vegan
Eko

Castelgufo Bolgheri

Art.nr 78464
Rött vin
Toscana, Bolgheri

I södra delen av Toscana, mot medelhavets kust finner vi det lilla premium-området Bolgheri. Ett litet område som har fått mycket uppmärksamhet, och det med all rätta. Det var här… Läs mer

139 krKöp på Systembolaget

Passar till

Fakta

  • Alkoholhalt 14%
  • Förpackning Flaska 750 ml
  • Förslutning Naturkork
  • Sockerhalt 0,2 g/100ml
  • Druvor 60% Sangiovese, 20% Cabernet Sauvignon, 20% Syrah
  • Årgång 2018
  • Producent Castelgufo
  • Ursprung Toscana, Bolgheri

Om vinet

I södra delen av Toscana, mot medelhavets kust finner vi det lilla premium-området Bolgheri. Ett litet område som har fått mycket uppmärksamhet, och det med all rätta. Det var här som man började med att bryta mot de strikta italienska vinlagarna och började odla franska Bordeaux-druvor. Medelhavsklimatet och de steniga och kalkhaltiga jordarna visade sig vara perfekta för de franska druvorna och vinerna som först klassades som enkla bordsviner började vinna priser och utmärkelser och uttrycket Super Tuscans var fött.

” Bland dagens super-toscanare finns många av världens bästa viner. Bolgheri har kommit att beskrivas som Toscanas Guldkust, i alla fall bland vinvänner. Jag är inte förvånad, snarare exalterad” – Elke Jung, redaktör vinbanken.se

Castelgufo Bolgheri är gjort på utvalda ekologiska druvor från några av områdets mest prestigefyllda vingårdar. Vinet består av 60% Sangiovese, 20% Cabernet Sauvignon och 20% Syrah som har lagrats i 24 månader på Barriquer av fransk ek. Detta ger ett kraftigt vin med elegant, sammetslen och välbalanserad smak. Vinet är fruktigt med inslag av svarta vinbär, plommon, kaffe, kakao, lakrits och vanilj. Denna smak gör att vinet passar perfekt till maträtter av samma karaktär, gärna med en italiensk touch så som ossobuco, en smakrik mustig gryta på kalv som gärna serveras med en saffransrisotto – risotto milanese. Buon appetito!

 

Om Bolgheri

Av Elke Jung, redaktör vinbanken.se

I bergsbyn Carducci Castagneto är utsikten över vinfälten i Bolgheri som bäst, slående. Landskapet är vackert. En del av vingårdarna följer strandlinjen från norr till söder, andra har rader som pekar rakt ut mot havet. Vattnet ligger som en spegel i horisonten och de höga cypresserna böjer sig lätt i den ljumma vinden.

Bolgheri ligger i Toscana, söder om Livorno på en få kilometer bred landremsa som i princip följer Medelhavets strandlinje i nord-sydlig riktning. Här växer vinstockarna i jordar som varierar mellan sand, lera, kalksten och grus, var för sig eller i blandade kompositioner.

Det är självklart att man hittar Italiens mest framstående producenter i Bolgheri i dag. Precis som att här odlas de blå bordeauxdruvorna cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot.

Men det var inte länge sedan Bolgheri dominerades av spannmåls- och grönsaksodlare, några få av dem är kvar. Så vad hände? Marchese Mario Incisa della Rochetta kom att starta den stora förändring av vinbranschen, vad gäller odling och vinframställning, vars rörelse vuxit sig stark och pågår än i dag. Det Markisen vågade var att bryta traditioner och tänja på gränser samtidigt som han var målmedveten. Han kunde bara hoppas på, men inte förutse den höga nivå vinerna från hans egendom Tenuta San Guido, och senare från hela Bolgheri, skulle nå i framtiden.

Redan i början av 1940-talet planterade Markisen cabernet sauvignon på sin egendom. Det var ett modigt beslut för Toscana var då synonymt med vin av sangiovesedruvan. Att sedan raskt utöka odlingarna med sorten cabernet franc var uppseendeväckande. De röda, franskinspirerade vinerna kom snart att gå under samlingsnamnet ‘super-tuscans’. De passade helt enkelt inte in i den gängse italienska vinmallen för att druvsorterna hörde hemma i Bordeaux, inte i Toscana. Men vinerna gick inte att bortse från, de stack ut för sin läckra stil och höga kvalitet. Ett nytt vinområde hade därmed befäst sin plats.

Bland dagens super-toscanare finns många av världens bästa viner. Bolgheri har kommit att beskrivas som Toscanas Guldkust, i alla fall bland vinvänner. Jag är inte förvånad, snarare exalterad.

Smakbeskrivning

Ett kraftigt vin med elegant, sammetslen och välbalanserad smak. Vinet är fruktigt med inslag av svarta vinbär, plommon, kaffe, kakao, lakrits och vanilj.

Producent

Castelgufo är ett nära samarbete utvecklat tillsammans med The Wine Team och vinproducenten Cerester som länge har arbetat med viner från Toscana, Italien.

Läs mer och se alla viner från Castelgufo

UrsprungBolgheri ligger på Toscanas vackra kust och räknas idag som ett av världens allra främsta vindistrikt. Området är känt för sina eleganta, men samtidigt kraftfulla, viner som av tradition görs på de franska druvsorterna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc. Dessa viner är även kända som ”Super Tuscans” och tillhör idag några av världens mest eftersökta viner.
Läs mer och se alla viner från Bolgheri

Klimatkompenserade transporter Klimatkompenserade transporter Alla våra transporter är klimatkompenserade genom Solvatten. De flesta av våra transporter sker, av miljöhänsyn, med tåg, och när det inte går använder vi båtar, vilket är det näst bästa alternativet för miljön.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!