Château Boutisse

Château Boutisse

105 kr (nr. 6813) Rött vin, fylligt Saint-Emilion, Bordeaux, Frankrike

Fylligt rött Grand Cru-vin från Bordeaux.

Skriv ut Köp på Systembolaget

Information

Druvsort Cabernet Sauvignon, Merlot
Årgång 2016
Alkoholhalt 14%
Storlek ml 375 ml

Detaljer

Antal/kolli 12
Förslutning Naturkork
Producent Château Boutisse

Innehållet

Smakbeskrivning Nyanserad smak med tydligt rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, kaffe, kakao, ceder, lagerblad och tobak.
Passar till Det klassiskt och elegant Saint-Émilion vin passar till rätter med vilt, nötkött och lamm samt vällagrad ostar som Comté. Serveras vid cirka 18°C

Om Château Boutisse

Château Boutisse är en familjeägd producent som började sin historia när Xavier Milhade, vinmakare och oenolog köpte fastigheten 1996. Xavier’s son Marc tog över egendomen 2005 och såg dess enorma potential med målet att placera Château Boutisse som en av de mest framstående slotten i Saint-Émilion.

Château Boutisse vingård består av 24 hektar vinstockar som sträcker sig över de vackra sluttningarna i Saint-Émilion’s Grand Cru-område. Slottet Château Boutisse är beläget i hjärtat av Saint-Émilion’s vingårdar och på en av de högsta punkterna i Grand-Cru området i kommunen Saint Christophe des Bardes. Med de absolut finaste druvsorterna och de bästa odlingslägena producerar Château Boutisse bland de bästa vinerna i området.

Om Saint-Emilion, Bordeaux, Frankrike

Saint-Emilion är en stad och kommun öster om Bordeaux i departementet Gironde i regionen Aquitaine i sydvästra Frankrike. Staden som finns på FNs världsarvslista har gett sitt namn åt den berömda omkringliggande vinregionen. Romarna planterade de första vinrankorna under första århundradet e. Kr.

Saint-Emilion låg även på vägen som kristna pilgrimer tog som skulle till Santiago de Compostela och sedan 1000-talet finns en mängd kyrkor, kloster och hospicer uppförda.

I regionen framställs enbart röda viner som framförallt görs av druvsorten merlot. Övriga vanliga sorter är cabernet franc och cabernet sauvignon.

Saint-Emilion sin egen klassificering som började gälla 1955 och uppdateras då och då. Klassificeringen har tre nivåer:

Premier grand cru classé A
Premier grand cru classé B
Grands crus classé

Under klassificeringen finns också Saint-Emilion Grand cru (utan ordet ”classé” på slutet) och under den Saint-Emilion (utan tillägg av ”Grand cru”).