På besök hos Vins Biecher

Jag har besökt Frankrike flera gånger. Det är ett vackert land men det jag uppskattar är att det är så mångfacetterat. Det känns som att var och varannan stad eller liten by är en dold pärla. Jag brukar tillbringa somrarna vid atlantkusten där de små fiskebyarna ligger på rad. Där den ena slutar börjar nästa. Och även om de är lika så känns de helt olika. Varje liten fiskeby har sin egen magi. Och precis så är det även i Alsace.

I Frankrikes östra överkant ligger regionen Alsace, precis på gränsen till Tyskland. Familjen Biecher har sitt vineri i den lilla byn Saint-Hyppolyte och där har det funnits sedan 1762. Byn ligger vid foten av bergskedjan Les Vosges och precis ovanför byn, uppe på berget, ligger slottet Haut-Koenigsbourg. Byns snirkliga gator med kullersten kantas av korsvirkeshus och runt om byn är det vingårdar till du kommer till nästa lilla by med korsvirkeshus och snirkliga gator.

I ett sånt hus började familjen Biecher sitt vineri. Generation efter generation har framgångsrikt lyckats driva familjeföretaget genom revolutioner och världskrig. Idag har produktionen vuxit ur det lilla huset men Biechers finaste viner görs än idag i byn. Resten av produktionen görs i en större byggnad i byns utkant. Allt drivs av Olivier Biecher och hans 30 anställda. Det nya vineriet är toppmodernt och Vins Biecher är idag en av de fem största producenterna i regionen.

Efter att ha besökt både det gamla och nya vineriet är det dags för middag. Vi åker förbi alla vinodlingar till nästa lilla by. Även den med kullersten och korsvirkeshus. Vi slår oss ner på en liten restaurang med väggar i trä, medeltida tavlor och handskrivna menyer på griffeltavlor och beställer riktigt Alsace-mat. Korv med surkål och till det ett glas Alsace Riesling från Biecher.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!