Röda viner för alla smaker
Villarini Piemonte Barbera William Morris Design Selection
Rött vin
Italien, Piemonte
NYHET! Unikt designvin från Piemonte med William Morris design!
P.Lex Pinot Noir
Rött vin
Italien, Trevenezie
Äntligen en italiensk Pinot Noir signerad Petter Alexis
Villa Madeleine
Rött vin
Frankrike, Coteaux d'Aix en Provence
Första röda vinet från Coteaux d'Aix en Provence på Systembolaget
Sandalwood Pinot Noir
Rött vin
USA, Kalifornien, Central Coast
Generös och druvtypisk Pinot Noir från Kalifornien - servera svalt i stora kupor.
Taco Friday
Rött vin
Chile
vinet som är framtaget just för att matcha smakerna i en klassisk tacomiddag. 209 SEK för 3 L
Miraflores
Rött vin
Spanien, Valencia, Utiel-Requena
Ekologiskt odlat och med respekt för traditionen
LYNX Cabernet Sauvignon
Rött vin
USA, Kalifornien
Fruktig och fyllig cabernet sauvignon! Ett premiumvin från Kalifornien.
Iron Maiden Darkest Red
Rött vin
Portugal, Douro
Det världskända heavy metalbandet Iron Maiden lanserar nu äntligen Darkest Red Douro Doc!
Château de Lussac
Rött vin
Frankrike, Bordeaux, Saint-Emilion
Fyndbordeaux med både ålder och karaktär
Grandiosa Special Selection Bonarda
Rött vin
Argentina, Mendoza
Grandiosa Special Selection Bonarda är ett nytt vin i den populära serien GRANDIOSA
Grandiosa Cabernet Sauvignon
Rött vin
Chile
Nu lanseras äntligen den omåttligt populära GRANDIOSA på box!

Olika typer av rött vin
Det finns rött vin för nästan alla smaker. Här är några av de vanligaste typerna du hittar:
- Lätta röda viner: Exempelvis Pinot Noir eller Gamay. Dessa har oftast låg tannin, hög syra och en fräsch bärighet. Perfekta för den som inte gillar kraftiga smaker eller vill ha något lättare till mat.
- Medelfylliga röda viner: Till exempel Merlot eller Chianti. Balans mellan frukt, syra och struktur. En bra mittpunkt om man vill ha lite mer kropp utan att det blir tungt.
Fylliga rödviner: Som Cabernet Sauvignon, Syrah eller Malbec. Här får du kraftiga smaker, tydliga tanniner och ofta inslag av fat, choklad, tobak eller mörka bär. Passar bäst till kraftigare mat.

Hur tillverkas rött vin?
Rött vin tillverkas genom att druvor med blått skal får jäsa tillsammans med skalen. Det är just skalen som ger vinet dess färg och mycket av smaken, tanninerna och strukturen. Druvsorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir och Syrah är bara några av de vanligaste i rödvinsvärlden, och varje sort ger helt olika smakprofiler och upplevelser. Färgen på ett rött vin kan variera från ljust rubinröd till djupt nästan svart, beroende på vilken druva det är gjort på och hur länge det har lagrats.

Så kombinerar du rött vin med mat
Att kombinera rött vin med mat handlar om att hitta balans. Det finns inga absoluta regler, men det finns vissa riktlinjer som gör det enklare. Ett tips är att matcha vinets vikt med matens intensitet. Ju kraftigare mat, desto kraftigare vin.
- Lätta rödviner funkar riktigt bra till kyckling, grillade grönsaker, pizza eller lite fetare fisk som lax.
- Medelfylliga rödviner passar bra till pastarätter med tomatsås, lättare kötträtter och ostbrickor.
- Fylliga rödviner kommer till sin rätt tillsammans med rätter som biff, vilt eller lamm. De kraftiga smakerna i maten möter tanninerna i vinet på ett bra sätt.

Servering och temperatur
Rött vin serveras ofta vid något som kallas ”rumstemperatur”, men i verkligheten är det bättre att servera de flesta rödviner något svalare än så. Om vinet är för varmt kan alkoholen ta över smaken, och är det för kallt försvinner många av aromerna. En halvtimme i kylskåpet innan servering räcker ofta gott.
- Lättare rödviner mår bra av att serveras runt 13–15 grader.
- Medelfylliga till fylliga viner smakar bäst vid 16–18 grader.