Blue Nun Riesling

Art.nr 7952
Vitt vin
Tyskland, Rheinhessen

Familjen Langguth har jobbat med vin ända sen den franska revolutionen, 1789, och exporterar idag vin till 100-tals länder. Deras storsäljare Blue Nun är ett fruktigt och aromatiskt vitt vin… Läs mer

95 krKöp på Systembolaget

Fakta

  • Alkoholhalt 8,5%
  • Förpackning Flaska 750 ml
  • Förslutning Skruvkork
  • Sockerhalt 2,9 g/100ml
  • Druvor 100% Riesling
  • Årgång 2020
  • Producent Langguth Erben
  • Ursprung Tyskland, Rheinhessen

Om vinet

Familjen Langguth har jobbat med vin ända sen den franska revolutionen, 1789, och exporterar idag vin till 100-tals länder. Deras storsäljare Blue Nun är ett fruktigt och aromatiskt vitt vin i den lättigenkännliga blåa flaskan vars logga pryds av en nunna. Sedan årgång 2020 görs vinet enbart på Tysklands nationaldruva Riesling. Vinet är härligt friskt med en balanserad restsötma samt inslag av lime, mandarin och vita blommor. Just restsötman i vinet gör det möjligt att vinet har en lägre alkoholhalt på 8,5 %. I vanliga fall får viner jäsa tills allt socker i vinet fermenterats till alkohol, men väljer man att ha kvar en viss sötma i vinet uppnår man en lägre alkoholhalt för en lättare njutning. Under vinets glansdagar på 70-talet var vinet populärt bland annat i David Bowies kretsar och på frågan om man önskade ”Red or White” var det självklara svaret ”Blue, Blue Nun”.

Smakbeskrivning

Blue Nun Riesling är ett halvtorrt friskt vitt vin med en ren fruktig karaktär. Vinet har en druvtypisk smak och doft med inslag av gröna druvor, melon, vita blommor och lime.

Producent

Familjen Langguth har jobbat med vin i sju generationer – ända sedan franska revolutionens år 1789 – och med konsumenter i över 100 länder världen över är det bara att lyfta på hatten och gratulera till framgångarna.

Langguth Erben har länge varit fokuserade på innovation och utveckling och vid flera tillfällen de senaste decennierna har familjen skapat banbrytande vinanläggningar som revolutionerat vinindustrin.

Idag är det Patrick F.W. Langguth som är kapten på den alltjämt familjeägda skutan med bas i tyska Traben-Trarbach, och han driver vidare husets tradition av framåtanda och utvecklingsambition – med nya tekniker, nya druvsorter, nya viner och nya marknader.

Läs mer och se alla viner från Langguth Erben

UrsprungRheinhessen är Tysklands geografiskt största vinregion med odlingar belägna i trakterna kring städerna Mainz, Worms, Alzey och Bingen. Även om brantare vingårdar finns utgörs landskapet mestadels av böljande, vidsträckta fält och kullar. Området är historiskt känt för världens största odlingar av druvsorten silvaner men kanske främst för Liebfraumilch, ett lättsamt halvtorrt vin som kommer från vingårdar kring kyrkan Liebfrauenkirche i Worms. Liebfraumilch producerades förr i enorma mängder och till låg kvalité vilket gjorde att både vinstilen och Rheinhessen fick dåligt rykte. Men idag råder en helt annan anda i regionen och flera högkvalitativa producenter kan åtnjuta stor internationell berömmelse.
Läs mer och se alla viner från Rheinhessen

Klimatkompenserade transporter Klimatkompenserade transporter Alla våra transporter är klimatkompenserade genom Solvatten. De flesta av våra transporter sker, av miljöhänsyn, med tåg, och när det inte går använder vi båtar, vilket är det näst bästa alternativet för miljön.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!