Château Morillon

Château Morillon

149 kr (nr. 74729) Rött vin Bordeaux, Frankrike

Château Morillon är ett Ekologisk kvalitetsvin från Bordeaux av anrik historia. Slottet Château Morillon grundades 1792 och ligger i traditionella Blaye côtes de Bordeaux. Här, på slottets egna vingårdar, odlas druvorna till detta klassiska slottsvin.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 100% Merlot
Årgång 2017
Alkoholhalt 13,5%
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Antal/kolli 12
Förslutning Naturkork
Märkningar Ekologiskt vin
Producent Château Morillon

Innehållet

Smakbeskrivning Vinet till Cuvée Jardin Royal är en noga utvald blend som har legat på franska 225 liters ekfat i 12 månader vilket försett vinet med en tydlig rostad ekfatskaraktär och en fin struktur. Vinet har en komplex och koncentrerad smak av mogen mörk frukt, såsom svartvinbär och björnbär, samt tydliga inslag av rostade kaffebönor, tobak och örter.
Passar till Detta komplexa, eleganta vin passar utmärkt till såväl vardagsmaten som till söndagsmiddagen. Servera i sällskap med älgstek och hasselbackspotatis eller annat viltkött av ditt val tillsammans med en krämig gratäng och rödvinssky.
Lagringspotential Går utmärkt att lagra ytterligare.

Om Château Morillon

Château Morillon ligger i en vacker miljö som är omringad av grönska av träd och vinrankor i den lilla kommunen Campugnan, ca 50 km norr om staden Bordeaux. Marken här är idealisk för vinodling då den består av främst lera och kalksten.

Det första skrivna ordet om Château Morillon, då slottet uppdagades, skrevs redan så långt tillbaka som på 1200-talet. Château Morillon var i samma familjs ägor ända sedan det Första Franska Riket (First French Empire) som började med familjen Roy som förvaltade gården under hela två århundraden. De nuvarande ägarna Chantal och Jean-Marie Mado tog sedan över år 2004.

Chantal och Jean-Marie Mado har alltid haft en stark tro på ekologisk odling av högsta kvalité vilket resulterade i att de ställde om samtliga vingårdsägor till ekologisk odling i samband med övertaget 2004 – något som är väldigt unikt bland Bordeaux’s vinodlare. Redan innan övertaget, under 80- och 90-talet, var Jean-Marie Mado väldigt engagerad i ekologisk mat och odling och var då ordförande för branschens yrkesorganisation.

Om Bordeaux, Frankrike

Bordeaux, beläget i västra Frankrike brukar jämte Bourgogne anses ge världens främsta röda kvalitetsviner och är ett av världens mest kända vindistrikt, kännetecknat av sina tusentals châteaun. Regionens vinhistoria sträcker sig ända tillbaka till 48 e.Kr. då romarna började anlägga vinodlingar längs floden Gironde som ger perfekta förutsättningar för vinodling. Vinerna tillverkas ofta på en blandning av druvor och är kända för att vara mycket lagringsdugliga. Bland de blå druvorna dominerar Cabernet Sauvignon och Merlot och bland de vita Sauvignon Blanc, Sémillon och Muscadelle.