Eko

Château Morillon

Art.nr 74729
Rött vin
Frankrike, Bordeaux

Det familjeägda Château Morillon drivs av andra generationen Mado, av dottern Emma. Morillon betyder vigg på franska och slottets etiketter utsmyckas av den ståtliga vildanden. Familjen Mado har sedan 80-talet… Läs mer

169 krKöp på Systembolaget

Passar till

Fakta

  • Alkoholhalt 13,5%
  • Förpackning Flaska 750 ml
  • Förslutning Naturkork
  • Sockerhalt 0,2 g/100ml
  • Druvor 100% Merlot
  • Årgång 2021
  • Producent Château Morillon
  • Ursprung Frankrike, Bordeaux

Utmärkelser

Om vinet

Det familjeägda Château Morillon drivs av andra generationen Mado, av dottern Emma.
Morillon betyder vigg på franska och slottets etiketter utsmyckas av den ståtliga vildanden. Familjen Mado har sedan 80-talet förespråkat ekologisk odling och när de tog över slottet 2004 tvekade de inte att gå emot strömmen och certifiera vingårdarna som ekologiska samtidigt som de antog sig ett renoveringsobjekt i större skala av det medeltida slottet som tidigare varit ett kungligt semesterresidens. Runt slottet växer en livlig skog vilket bidrar med en biologisk mångfald till vinodlingen.
Deras viner får årligen utmärkelser i Paris, Bordeaux och Bryssel. Deras Cuvée Jardin Royal är ett nyanserat och fruktigt vin med inslag av svarta vinbär, plommon och svartpeppar. Vinet har lagrats på franska ekfat under tolv månader, vilket ger det härliga inslag av rostad ek som karaktäriseras av kakao, ceder, kaffe och vanilj. Ett härligt traditionellt men samtidigt fruktigt modernt vin som gör sig bäst i kombination med vilt, nöt eller lamm.

Smakbeskrivning

Vinet till Cuvée Jardin Royal är en noga utvald blend som har legat på franska 225 liters ekfat i 12 månader vilket försett vinet med en tydlig rostad ekfatskaraktär och en fin struktur. Vinet har en komplex och koncentrerad smak av mogen mörk frukt, såsom svartvinbär och björnbär, samt tydliga inslag av rostade kaffebönor, tobak och örter.

Producent

Château Morillon ligger i en vacker miljö som är omringad av grönska av träd och vinrankor i den lilla kommunen Campugnan, ca 50 km norr om staden Bordeaux. Marken här är idealisk för vinodling då den består av främst lera och kalksten.

Det första skrivna ordet om Château Morillon, då slottet uppdagades, skrevs redan så långt tillbaka som på 1200-talet. Château Morillon var i samma familjs ägor ända sedan det Första Franska Riket (First French Empire) som började med familjen Roy som förvaltade gården under hela två århundraden. Idag drivs Château Morillon drivs av andra generationen i familjen Mado, dottern Emma.

Chantal och Jean-Marie Mado, Emmas föräldrar, har alltid haft en stark tro på ekologisk odling av högsta kvalité vilket resulterade i att de ställde om samtliga vingårdsägor till ekologisk odling i samband med övertaget 2004 – något som är väldigt unikt bland Bordeaux’s vinodlare. Redan innan övertaget, under 80- och 90-talet, var Jean-Marie Mado väldigt engagerad i ekologisk mat och odling och var då ordförande för branschens yrkesorganisation.

Läs mer och se alla viner från Château Morillon

UrsprungBordeaux, beläget i västra Frankrike brukar jämte Bourgogne anses ge världens främsta röda kvalitetsviner och är ett av världens mest kända vindistrikt, kännetecknat av sina tusentals châteaun. Regionens vinhistoria sträcker sig ända tillbaka till 48 e.Kr. då romarna började anlägga vinodlingar längs floden Gironde som ger perfekta förutsättningar för vinodling. Vinerna tillverkas ofta på en blandning av druvor och är kända för att vara mycket lagringsdugliga. Bland de blå druvorna dominerar Cabernet Sauvignon och Merlot och bland de vita Sauvignon Blanc, Sémillon och Muscadelle.
Läs mer och se alla viner från Bordeaux

Klimatkompenserade transporter Klimatkompenserade transporter Alla våra transporter är klimatkompenserade genom Solvatten. De flesta av våra transporter sker, av miljöhänsyn, med tåg, och när det inte går använder vi båtar, vilket är det näst bästa alternativet för miljön.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!