Montelciego Crianza

Art.nr 78435
Rött vin
Spanien, Rioja

Montelciego Crianza är en traditionell Rioja. Det vill säga den typen av Rioja som har en mjuk, kryddig karaktär där både ekfat och lagringstid gett karaktär till vinet. Bodegan har… Läs mer

99 krKöp på Systembolaget

Passar till

Fakta

  • Alkoholhalt 13,5%
  • Förpackning Flaska 750 ml
  • Förslutning Skruvkork
  • Sockerhalt 0,3 g/100ml
  • Druvor Tempranillo
  • Årgång 2020
  • Producent Montelciego
  • Ursprung Spanien, Rioja

Utmärkelser

Om vinet

Montelciego Crianza är en traditionell Rioja. Det vill säga den typen av Rioja som har en mjuk, kryddig karaktär där både ekfat och lagringstid gett karaktär till vinet. Bodegan har sin hemvist i byn Elciego, inte långt från floden Ebro i Rioja Alavesa. Rioja Alavesa är den del av Rioja som får mest influens av Atlanten. Med andra ord, friska vindar och stråk av moln som en kontrast mot det annars soliga klimatet. Atlant-influensen ger en längre mognadssäsong, så att Tempranillodruvorna utvecklar en fräsch fruktsyra. Efter skörd lagras Montelciego Crianza i ett år på amerikanska ekfat och i ytterligare ett år på flaska. Lagringen ger aromer av torkade körsbär, nypon och jordgubbar varvat med kryddiga, vaniljdoftande toner från ekfaten. Begreppet Crianza innebär i Rioja att vinet måste lagras i minst två år, varav ett år på ekfat.

Smakbeskrivning

Montelciego Crianza är ett nyanserat och kryddigt vin med mjuka tanniner. Smaken är fruktig med inslag av plommon, solmogna jordgubbar och körsbär. Den långa lagringen på ekfat har gett vinet aromer av choklad, kaffe och vanilj.

Producent

Bodegas Montelciego är en familjeägd producent i Rioja som grundades 1926. Detta är en producent som verkligen tar hänsyn till den klassiska vinmakningen i Rioja, men som samtidigt använder sig av de senaste vinmakningsmetoderna.

Läs mer och se alla viner från Montelciego

UrsprungI Rioja har det odlats vin i flera tusen år. Många vinodlare flyttade söderut när mjöldaggen slog hårt mot vingårdarna i Bordeaux, och ännu fler kom när vinlusen invaderade Bordeaux 1870. År 1900 slog vinlusen till även i Rioja, vilket ledde till att många franska vinodlare flyttade hem. Rioja är uppdelat i tre olika huvuddistrikt: Rioja-Alavesa i norr, Rioja-Alta i väster och Rioja-Baja i öster.
Läs mer och se alla viner från Rioja

Klimatkompenserade transporter Klimatkompenserade transporter Alla våra transporter är klimatkompenserade genom Solvatten. De flesta av våra transporter sker, av miljöhänsyn, med tåg, och när det inte går använder vi båtar, vilket är det näst bästa alternativet för miljön.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!