Vin med Chenin blanc

Chenin Blanc - En mångsidig druva med karaktär och elegans

Chenin Blanc är en druva som har sitt ursprung i Loiredalen i Frankrike, men den har också blivit omtyckt och framgångsrik i andra vinregioner runt om i världen. Denna mångsidiga druva är känd för sin förmåga att producera en bred variation av viner, från torra och friska till söta och koncentrerade.

Ursprung och historia
  Chenin Blanc har en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka flera århundraden. Ursprungligen kommer druvan från Loiredalen i Frankrike, där den har odlats sedan 800-talet. Namnet "Chenin" är troligtvis en förvanskning av ordet "Chenere", vilket betyder ekollon på det lokala språket. Druvan trivdes bra i det svala klimatet och den varierande jordmånen i Loiredalen, vilket ledde till att den blev en av de mest planterade druvorna i området.
Karaktär och smakprofil
  Chenin Blanc är känd för sin höga surhetsnivå och komplexa smakprofil. Druvan kan producera allt från torra och friska viner till söta och koncentrerade dessertviner. När Chenin Blanc används för att göra torra viner, ger den ofta uppfriskande syrlighet och aromer av äpplen, päron, aprikos och ibland en lätt honungsnot. De torra Chenin Blanc-vinerna har också en tendens att åldras väl, vilket gör dem intressanta för vinentusiaster som uppskattar utveckling i flaskan.
  När det gäller söta viner, särskilt de som görs genom att låta druvorna torka på vinstockarna eller genom att använda ädelröta (botrytis cinerea), kan Chenin Blanc producera extraordinära och komplexa dessertviner med inslag av honung, torkad frukt och en viss blommighet. Dessa viner har en rikedom och sötma som balanseras av syran, vilket ger dem en imponerande struktur och lång eftersmak.
Odling och vinifiering
  • Chenin Blanc är en druva som trivs i olika klimat, men den når sin fulla potential i områden med svala nätter och varma dagar. Loiredalen i Frankrike fortsätter att vara ett av de mest prestigefyllda områdena för odling av Chenin Blanc, men druvan har också hittat framgång i andra delar av världen, inklusive Sydafrika, USA, Nya Zeeland och Argentina.
När det gäller vinifiering används olika metoder beroende på den önskade vinstilen. För att producera torra viner skördas druvorna oftast tidigt för att behålla syran och fräschheten. Efter skörd pressas druvorna och musten jäses i ståltankar eller ekfat beroende på vinproducentens preferens. Vissa producenter väljer även att använda malolaktisk jäsning för att minska syran och ge vinet en mjukare karaktär. För att göra söta och koncentrerade viner kan en del producenter låta druvorna torka på vinstockarna eller på mattor efter skörd. Detta koncentrerar sockerarterna och aromerna i druvorna. Efter torkningen pressas druvorna och musten jäses långsamt för att behålla den naturliga sötman.
  Chenin Blanc och matparning
  • Chenin Blancs mångsidighet gör den till en utmärkt följeslagare till olika maträtter. Här är några förslag på matparningar som kompletterar Chenin Blanc-vinets smaker:
  1. Skaldjur och fisk: En torr Chenin Blanc passar bra med rätter som grillad lax, räkor eller ostron. Syran i vinet balanserar fint mot fet fisk och skaldjur.
  2. Kyckling och kalkon: En torr eller lätt sötad Chenin Blanc är utmärkt med kyckling- eller kalkonrätter, särskilt de med en touch av sötma som en aprikossås eller honungsglasyr.
  3. Getost och blåmögelost: Chenin Blancs syra skär genom fetma och kompletterar smaken av getost eller blåmögelost. En söt Chenin Blanc kan också fungera bra med dessertostar.
  4. Kryddstark mat: Chenin Blanc kan stå emot kryddor, vilket gör den till ett utmärkt val för kryddiga rätter som thailändsk curry eller indisk mat.
  5. Desserter: En söt Chenin Blanc, särskilt en edelsuss eller botrytiserad variant, är en underbar matchning med fruktiga desserter, bakverk eller crème brûlée.
 • Vegan

  Crazy Cat Chenin Blanc

  Vitt vin
  South Africa

  Crazy Cat är ett krispigt vin från Sydafrika gjort på 100% härligt mogna Chenin Blanc druvor.

  Ta del av vårt nyhetsbrev
  Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

  Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!