Vegan
Eko

Bergh Riesling

Art.nr 81109
Vitt vin
Österrike, Niederösterreich

Framgångssagan med de kvalitativa vinerna från Bergh fortsätter i nära samarbete med familjen Gruber. Bergh Riesling, gjort på en av vinvärldens trendigaste druvor, är ett druvtypiskt vin med fylliga smaker… Läs mer

119 krKöp på Systembolaget

Fakta

Utmärkelser

Om vinet

Framgångssagan med de kvalitativa vinerna från Bergh fortsätter i nära samarbete med familjen Gruber. Bergh Riesling, gjort på en av vinvärldens trendigaste druvor, är ett druvtypiskt vin med fylliga smaker av päron, limezest, färsk ananas och mineral. Vinet är ekologiskt och hållbart odlat i vingårdar intill Alperna, vilket ger vinet en härligt frisk syra som gör det till en utmärkt kompanjon till både kryddiga och syrliga maträtter. 

Smakbeskrivning

Bergh Riesling har en intensiv och elegant druvtypisk doft. I munnen är vinet torrt, friskt och fylligt med smak av päron, limezest, färsk ananas och honung.

Producent

Redan vid 16 års ålder bestämde sig Ewald Gruber, vars familj odlat viner i Röschitz sedan 1814, att han skulle bli en av Österrikes främsta vinodlare. Efter många års erfarenhet bedriver han idag den framstående familjeverksamheten Gruber Röschitz tillsammans med sina syskon Maria och Christian och det arbete som utförts inom företaget är deras livsverk.

Gruber Röschitz har uppmärksammats för ett flertal viner som fått åtskilliga utmärkelser och priser. Detta visar sig inte minst genom hyllningar från journalister och sommelierer världen över men även i ett allmänt växande intresse för högkvalitativa viner från Österrike.

Att arbeta i harmoni med naturen ses som en självklarhet för syskonen. I Gruber Röschitz vingårdar som är belägna i västra Weinviertel-regionen odlas endast ekologiskt vin och de kallar verksamheten sitt egna ekologiska mikrokosmos. Målet är att fortsätta bedriva företaget på ett naturligt och hållbara sätt, likaså då som nu, och för kommande generationer.

Ett av de främsta odlingsdistrikten i Österrike är just Weinviertel som ligger vid foten av Alperna som bjuder på optimala förhållanden för vinodling. Österrike är mest känt för sina vita viner och ungefär en tredjedel av landets vinproduktion avser just vitvinsproduktion av den populära druvan Grüner Veltliner.

Läs mer och se alla viner från Gruber Röschitz

UrsprungNiederösterreich är Österrikes största vinområde för kvalitetsviner. Vita viner görs främst på druvan Grüner Veltliner som är den mest odlade i distriktet. Det finns tre tydliga klimatzoner med det svalare området och nordligt belägna Weinviertel, tempererade zonen längs Donau och den varma delen (Carnuntum) som är Pannonian, bland annat för de alltid rådande vindarna. Det finns åtta avgränsade vinområden: Carnuntum, Kamptal, Kremstal, Thermenregion, Traisental, Wachau, Wagram och Weinviertel.
Läs mer och se alla viner från Niederösterreich

Klimatkompenserade transporter Klimatkompenserade transporter Alla våra transporter är klimatkompenserade genom Solvatten. De flesta av våra transporter sker, av miljöhänsyn, med tåg, och när det inte går använder vi båtar, vilket är det näst bästa alternativet för miljön.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!