Alkoholfritt

Alkoholfritt vin är en dryck som är alltmer populär både bland de som väljer att avstå från alkohol och de som vill minska sin konsumtion av alkohol. Det finns många olika varianter av alkoholfritt vin på marknaden idag, och det kan vara svårt att veta vad som skiljer dem åt.

Vad är alkoholfritt vin?

Alkoholfritt vin är precis vad det låter som - vin utan alkohol. Det tillverkas på samma sätt som vanligt vin, men alkoholen avlägsnas eller minskas till en sådan grad att den är försumbar. Det finns olika metoder för att avlägsna alkohol från vin, till exempel genom att filtrera bort den eller genom att använda en teknik som kallas omvänd osmos. Omvänd osmos är en slags destillering som varsamt avlägsnar alkoholen från drycken. En annan metod innebär att man tillverkar vinet på ett sådant sätt att det aldrig bildas alkohol, till exempel genom att stoppa jäsningen i ett tidigt skede.

Varför välja alkoholfritt vin?

Det finns många olika anledningar till att man kan välja att dricka alkoholfritt vin. En av de vanligaste anledningarna är att man vill undvika alkohol av hälsoskäl och vissa personer kan vara extra känsliga för dess negativa effekter. Andra väljer alkoholfritt vin för att de kör bil, är gravida eller ammar, eller av andra praktiska skäl. En annan anledning till att välja alkoholfritt vin kan vara smaken. Alkoholfritt vin har oftast en lättare och fruktigare smak än vanligt vin, vilket många tycker om ett glas alkoholfritt bubbel ger en festlig känsla till vilket tillfälle som helst.

Vad ska man tänka på när man väljer alkoholfritt vin?

När man väljer alkoholfritt vin finns det några saker man bör tänka på för att få en så bra upplevelse som möjligt. Här är några tips:
  • Titta på märkningen - Alkoholfritt vin kan innehålla upp till 0,5 % alkohol per volymenhet, vilket är en nivå som anses försumbar. Men om du vill vara säker på att vinet verkligen är helt alkoholfritt kan du titta efter märkningar som "alkoholfritt" eller "0,0 % alkohol".
  • Välj rätt druva – Precis som vanligt vin är alkoholfritt vin gjort på olika druvor som i sin tur ger upphov till olika sorters karaktär. Om du gillar en viss druva i vanligt vin kan du prova att välja samma druva i alkoholfritt vin för att få en liknande smakupplevelse.
  • Fundera över matmatchning - Precis som med vanligt vin kan olika typer av alkoholfritt vin passa bättre till olika maträtter. Fundera över vilken typ av mat du ska servera och välj en dryck som passar bra till. En bonus är att alkoholfritt vin för det mesta fungerar utmärkt till kryddstarka maträtter, detta tack vare den naturliga fruktsötman som oftast är högre än i viner med alkohol.

Eko

Pierre Zéro Signature

Alkoholfritt
Frankrike

Premium alkoholfritt bubbel - på samma druvor som Champagne!

Vegan

Pierre Chavin Sauvignon Blanc Zéro

Alkoholfritt
Frankrike

Pierre Chavin Sauvignon Blanc - Nu som alkoholfritt!

Pazzione Zéro By Pernilla Wahlgren

Alkoholfritt
Frankrike

Säljs hos Mathem, Gekås Ullared och kan beställas av ICA-handlare på Stockfiller

Vegan

Pierre Zéro Sparkling Blanc de Blancs Chardonnay 20 cl

Alkoholfritt
Frankrike, Pays d'Oc

Ett friskt alkoholfritt bubbel gjort på Chardonnay med smak av tropisk frukt och vita sommarblomster

Vegan

Pierre Zéro Rosé

Alkoholfritt
Frankrike, Pays d'Oc

Ett friskt och rödbärigt alkoholfritt rosévin från Medelhavsområdet i Södra Frankrike

Vegan

Pierre Zéro Merlot

Alkoholfritt
Frankrike, Pays d'Oc

Ett fruktigt och ungdomligt rött alkoholfritt vin gjort på Merlot från soliga Södra Frankrike

Vegan

Pierre Zéro Chardonnay

Alkoholfritt
Frankrike, Pays d'Oc

En fruktig, frisk och delikat Chardonnay från Södra Frankrike helt utan alkohol

Vegan

Pierre Zéro Sparkling Blanc de Blancs Chardonnay

Alkoholfritt
Frankrike, Pays d'Oc

Ett friskt alkoholfritt bubbel gjort på Chardonnay med smak av tropisk frukt och vita sommarblomster

Vegan

P.LEX Pure

Alkoholfritt
Italien

P.Lex Pure finns att beställa på Unbooze, Mathem eller av ICA-handlare på Stockfiller. 

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!