Utgått
Vegan
Eko

Bergh Pinot Noir

Art.nr 76999
Rött vin
Österrike, Niederösterreich

Bergh Pinot Noir är en druvtypisk Pinot Noir med en fruktig och kryddig smak med toner av skogshallon, björnbär och apelsinskal. Från lagringen på franska ekfat får man även inslag… Läs mer

135 krKöp på Systembolaget

Passar till

Fakta

Utmärkelser

Om vinet

Bergh Pinot Noir är en druvtypisk Pinot Noir med en fruktig och kryddig smak med toner av skogshallon, björnbär och apelsinskal. Från lagringen på franska ekfat får man även inslag av nougat och kakao. Denna generösa smak balanseras av en frisk syra vilket gör Bergh Pinot Noir till ett utmärkt vin till mat eftersom syran i vinet möter fet mat, så som såser, i perfekt kombination. Testa gärna att servera vinet lite svalt för en elegant smak som sedan får blomma ut under middagens gång.

Österrike är kanske mest känt för sina vita viner med den gröna druvan Grüner Vetliner som nationaldruva. Den blå druvan Pinot Noir odlas det inte lika mycket av och den är känd för att vara svårodlad, men i det klassiska vinområdet Niederösterreich vid foten av Alperna är förutsättningarna mycket bra. Här har familjen Gruber har gjort vin i många år och de arbetar med stort fokus på kvalité och hållbarhet, där de nu senast har fått certifieringen Sustainable Wines of Austria. I området är nätterna kalla och dagarna varma, även på sommaren, vilket ger fruktiga viner med en låg sockerhalt och en lätt syra. Österrikisk Pinot Noir beskrivs bäst som en perfekt medelpunkt mellan en kraftigare Pinot Noir från USA och en elegantare Pinot Noir från Frankrike. En smakprofil som är minst sagt uppskattad av oss i Sverige – Österrike är ett av de mest ökande länderna på Systembolaget det senaste året och de vita vinerna från Bergh är sedan länge omtyckta av många!

Smakbeskrivning

Druvtypisk Pinot Noir med en fruktig och kryddig smak med toner av skogshallon, björnbär och apelsinskal. Från den 12 månader långa lagringen på franska ekfat får man även inslag av nougat och kakao

Producent

Redan vid 16 års ålder bestämde sig Ewald Gruber, vars familj odlat viner i Röschitz sedan 1814, att han skulle bli en av Österrikes främsta vinodlare. Efter många års erfarenhet bedriver han idag den framstående familjeverksamheten Gruber Röschitz tillsammans med sina syskon Maria och Christian och det arbete som utförts inom företaget är deras livsverk.

Gruber Röschitz har uppmärksammats för ett flertal viner som fått åtskilliga utmärkelser och priser. Detta visar sig inte minst genom hyllningar från journalister och sommelierer världen över men även i ett allmänt växande intresse för högkvalitativa viner från Österrike.

Att arbeta i harmoni med naturen ses som en självklarhet för syskonen. I Gruber Röschitz vingårdar som är belägna i västra Weinviertel-regionen odlas endast ekologiskt vin och de kallar verksamheten sitt egna ekologiska mikrokosmos. Målet är att fortsätta bedriva företaget på ett naturligt och hållbara sätt, likaså då som nu, och för kommande generationer.

Ett av de främsta odlingsdistrikten i Österrike är just Weinviertel som ligger vid foten av Alperna som bjuder på optimala förhållanden för vinodling. Österrike är mest känt för sina vita viner och ungefär en tredjedel av landets vinproduktion avser just vitvinsproduktion av den populära druvan Grüner Veltliner.

Läs mer och se alla viner från Gruber Röschitz

UrsprungNiederösterreich är Österrikes största vinområde för kvalitetsviner. Vita viner görs främst på druvan Grüner Veltliner som är den mest odlade i distriktet. Det finns tre tydliga klimatzoner med det svalare området och nordligt belägna Weinviertel, tempererade zonen längs Donau och den varma delen (Carnuntum) som är Pannonian, bland annat för de alltid rådande vindarna. Det finns åtta avgränsade vinområden: Carnuntum, Kamptal, Kremstal, Thermenregion, Traisental, Wachau, Wagram och Weinviertel.
Läs mer och se alla viner från Niederösterreich

Klimatkompenserade transporter Klimatkompenserade transporter Alla våra transporter är klimatkompenserade genom Solvatten. De flesta av våra transporter sker, av miljöhänsyn, med tåg, och när det inte går använder vi båtar, vilket är det näst bästa alternativet för miljön.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!