Vegan

Winemaker’s Stories Montsant

Art.nr 53212
Rött vin
Montsant

Från Anna Rovira, Spaniens bästa och världens tredje bästa kvinnliga vinmakare 2019, släpps nu Winemaker’s Stories – Montsant. Ett ursprungstypiskt vin från den ansedda regionen Priorats grann-appellation DO Montsant. Vinet… Läs mer

91 krKöp på Systembolaget

Passar till

Fakta

  • Alkoholhalt 14,5%
  • Förpackning Flaska 750 ml
  • Förslutning Naturkork
  • Sockerhalt 0,1 g/100ml
  • Druvor Garnatxa Negra, carinyena, cabernet sauvignon
  • Årgång 2019
  • Producent Celler de Capçanes, Icon Wines
  • Ursprung Montsant

Utmärkelser

Om vinet

Från Anna Rovira, Spaniens bästa och världens tredje bästa kvinnliga vinmakare 2019, släpps nu Winemaker’s Stories – Montsant. Ett ursprungstypiskt vin från den ansedda regionen Priorats grann-appellation DO Montsant. Vinet är det första i en serie med noggrant utvalda viner av hög kvalitet med fokus på ursprung och vinmakare bakom vinet, framtaget för både vin-noviser och entusiaster. Finns att beställa för 139kr!

”5 av 5” – Boxtoppen

”Ett Montsant-vin är välbalanserat och komplext med fruktighet, finess, elegans, ek och mineral.”
– Anna Rovira, Prisbelönt Vinmakare.

Anna Rovira är chefsvinmakare hos Celler de Capçanes i Katalonien i nordöstra Spanien där hon börjare arbeta dagen efter sin examination. Hon är stolt över hur de arbetar traditionellt och hantverksmässigt kombinerat med högteknologisk utrustning och lyfter gärna hur det är en ”team effort”. Det hårda arbetet har lönat sig. Anna har vunnit pris som världens tredje bästa vinmakerska och Spaniens bästa år 2019 av det tyska vinmagasinet Selection Das Genussmagazin och 2017 utnämndes vineriet till Best Revelation Winery in Spain av Gilbert Gaillard.

”Varje år odlar vi samma druva på olika höjder och i olika jordmån. Det är vackert att se vilken skillnad det gör på smaken.” – Anna Rovira, Vinmakare.

Montsant-viner är kända för sin medelfylliga och fruktdrivna smak med tydliga inslag av jordmånen de har växt i, i detta fall licorella, som ger en häftig mineralitet i vinet. Regionen som är en av Kataloniens främsta, ligger som en hästsko runt den ansedda regionen Priorat. Den största skillnaden mellan de båda är regelverket. I Priorat måste man följa de många regler som ursprungsbeteckningen DOQ för med sig medan vinmakarna i DO Montsant har en större frihet att göra bästa möjliga vin. Druvorna skördas för hand och lagras i 7 månader på franska och amerikanska ekfat vilket ger de fruktiga, medelfylliga och eleganta viner med tydlig mineralitet som området är så känt för.

För Anna är det viktigt att göra ett vin som alla kan uppskatta som även passar till många typer av mat. Winemaker’s Stories Montsant passar utmärkt till en mör köttbit stekt i smör med vitlök och örter eller till lokal mat så som en bit tapas med bröd, tomat och lufttorkad skinka.

” … Omfamnande smak med mogen rödbärig frukt, viss alkoholhetta, täta men likväl moget silkiga tanniner, uppbackande syra och långt avslut. – 88 poäng” – Livets Goda #151

Winemaker’s Stories – Montsant är det första i en serie noggrant utvalda viner av hög kvalitet med fokus på ursprung och vinmakare. Vi vill genom vinet låta vinmakaren få berätta om vinet, dess historia och om regionen det kommer ifrån. För ett vin är mycket mer än bara en druva.

What’s your story? / Winemaker’s Stories

Smakbeskrivning

Omfamnande smak med mogen rödbärig frukt, viss alkoholhetta, täta men likväl moget silkiga tanniner, uppbackande syra och långt avslut

Producent

I Katalonien i nordöstra Spanien ligger DO Montsant som en hästsko runt den ansedda regionen Priorat. Här grundade flera familjer kooperativet Celler de Capçanes år 1933 som är specialiserade på Montsant-viner.

Läs mer och se alla viner från Celler de Capçanes

Producent

Icon Wines är ett samarbete mellan The Wine Team och ett antal utvalda lokala vinproducenter i olika länder och regioner med målsättningen att leverera prisvärda viner av bästa kvalitet till den svenska marknaden.
Våra lokala samarbetspartners är producenter som är kompromisslösa när det kommer till kvalitet. Tillsammans strävar vi alltid efter att göra viner som speglar både tradition och modern vinmakning. Vår samlade erfarenhet och kunskap tillsammans med producenterna borgar för välgjorda viner.

Läs mer och se alla viner från Icon Wines

UrsprungDO Montsant har fått sitt namn från de omringliggande Montsant-bergen. Geografiskt omringar regionen grannappelationen Priorat, en av de högst ansedda vinregionerna i Spanien. DO Montsant är ett ungt DO och kom till i början av 2000-talet. Vingårdarna växer på 200-700 möH och jordmånen besår till största del av kalkrik lera, granitrik sand och skiffer. Klimatet är ett medelhavsklimat med kontinentala influenser. Somrarna är varma och torra, medan regnet faller främst under höst och vinter. Det finns viss risk för frost och hagel. DO Montsant är den enda regionen i Katalonien som producerar Kosher-certifierade viner.
Läs mer och se alla viner från Montsant

Klimatkompenserade transporter Klimatkompenserade transporter Alla våra transporter är klimatkompenserade genom Solvatten. De flesta av våra transporter sker, av miljöhänsyn, med tåg, och när det inte går använder vi båtar, vilket är det näst bästa alternativet för miljön.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!