5 tips för att hitta rätt vin till ost- och charkbrickan

Ladda en stor skärbräda med salami, mortadella, prosciutto, lagrade hårdostar, marinerad fetaost och oliver. Addera marconamandlar, burrata, färsk frukt och ett krispigt fröknäcke. Grunden till en oslagbar ost- och charkbricka är lagd – men vad dricker vi till? Vi ger dig 5 tips för att hitta rätt vin till ost- och charkbrickan. En ost- och charkbricka kan vara inledningen på en lång, härlig middag eller agera huvudrätt. Med tanke på de oändliga variationsmöjligheter som finns är det inte konstigt att en välkomponerad ost- och charkbricka blivit mångas favorit oavsett tillfälle! Här kommer våra bästa tips på hur du väljer ett vin som förhöjer smakupplevelsen.

1. Cava friskar upp och passar bra till milda ostar och charkuterier

Det mousserande vinet Cava från Katalonien i Spanien ger uppfriskande bubblor i kombination med toner av gröna äpplen, färsk citrus och kex. Om du gillar milda ostar såsom färskost, Burrata och givetvis spanska Manchego är Cava ett bra val. Drycken tar inte överhanden över ostarnas smak, samtidigt ger bubblorna en extra textur till kombinationen. Det funkar på samma sätt med milda, lätt salta charkuterier. Till exempel Mortadella och Jamón Serrano. Prova gärna Sofia y Sebastián Cava is Best Enjoyed with Friends, en ekologisk Cava med fräscha toner av päron och gröna äpplen.

2. Kryddig Pinot Gris till rökiga toner

Kanske har du hittat en god rökt renkorv eller en cheddarost med subtilt rökiga drag? De rökiga aromerna ger en stark karaktär till både chark och ost – i glaset kan du med fördel servera en fyllig Pinot Gris med stor frukt och kryddig smak. Vinets generösa toner av gula päron och mango utgör en läcker kontrast till plockmatens rökighet. Dessutom balanserar vinets fyllighet och fruktsötma upp den lite torra karaktären som rökt mat kan få. Vårt tips är en klassisk Pinot Gris från Alsace, från det familjeägda vineriet Jean Biecher.

3. Ekad Chardonnay till vällagrade hårdostar

Tillhör du dem som tycker ost bara blir bättre med åren? En vällagrad Gruyère, Prästost eller Parmesan har oemotståndligt nötiga drag och saltkristaller som smälter på tungan. Vi letar efter ett vin som kan lätta upp ostens smuliga konsistens och som samtidigt förstärker dess rika smak. En ekfatslagrad Chardonnay med toner av brynt smör och rostade nötter gör jobbet. Testa gärna att kombinera utvalda hårdostar med  Lynx Barrel Fermented Chardonnay.

4. Barbera till tryffelsalami – och mycket annat

Böljande kullar täckta med vinodlingar, snöklädda berg i horisonten och pittoreska byar med stenlagda gator och vackra kyrkor. I Piemonte står tiden still, och man håller fast vid den traditionella gastronomin kännetecknad av vitello tonnato, äggpastan tajarin och smakrika charkuterier. Ett flertal av dessa frestelser måste upplevas på plats – men som tur är går det att hitta delikatessen tryffelsalami i de flesta välsorterade charkdiskar. Och vad kan passa bättre än ett lokalt vin? Piemontes mest odlade druva Barbera ger viner med toner av körsbär, skogshallon och färska örter. Vinerna får en frisk syra som bryter igenom alla typer av charkuterier, balanserat av mjuka tanniner. Dessa egenskaper gör Barbera till det perfekta charkvinet nästan oavsett vad du väljer att lägga på din ost- och charktallrik. En av våra favoriter är Pietro di Campo Silenzio Barbera.

5. Fruktig och generös Primitivo till charkuterier med sting

För många är livet inte komplett utan inslag av lite hetta. När det är dags för chilisalsiccia och cayennekryddad korv är det lätt att tänka sig att det krävs ett stort och kraftfullt rött vin med mycket tanniner. Dock är det just tanninerna vi behöver passa oss lite för i dessa kombinationer. Vi upplever hetta från chili och andra starka kryddor inte enbart med hjälp av smaksinnet, men även via känseln. Det som händer är att vi får en mycket liten, lindrig och tillfällig frätskada på tungan. Absolut inget att oroa sig för, däremot gör det tungan mer känslig för viner med påtaglig strävhet. Vad som däremot mildrar upplevelsen av hetta är sötma. Därför kan vi med fördel välja ett vin där druvorna fått mogna länge i solen. Exempelvis Casa Marrone Gran Marrone Appassimento, med inslag av torkad frukt, mörka körsbär och romrussin.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!