El Mar

Vad är El Mar?

El Mar är en serie mousserande viner från vårt allas älskade Spanien. Först ut i serien var El Mar Cava som just nu är en av Sveriges populäraste Cavor. Uppföljaren blev en bubblig Rosé Cava med fräscha smaker av vildhallon, röd grapefrukt och kex. El Mar Cava och El Mar Cava Rosé är båda torra och krispiga mousserande viner som tillverkas enligt den traditionella metoden, på samma sätt som i Champagne. Den traditionella metoden anses av många ge högst kvalitét och innebär en andra jäsning på flaska. För att få kallas Cava krävs jäsning på flaska i minst 9 månader.

 

Var kommer El Mar ifrån?

Cava är Spaniens svar på Champagne och 90% av all Cavaproduktion sker i Katalonien, Spanien. El Mar Cava är inget undantag. Klimatet här präglas av Medelhavet där det är varmare längst kusten och torrare och något svalare inåt landet. Den varma solen ger en fin mognad i druvorna och skapar en fyllig druvjuice. I Katalonien har man framställt Cava sedan sent 1800 tal. Ordet Cava kommer från betydelsen på Spanska, källare, där de lagras.

 

Vilka druvor används till El Mar?

El Mar Cava är gjort på de klassiska Cava-druvorna Macabeo och Parellada där Macabeo bidrar med friskhet och kraft medan Parellada ger Cavan dess elegans och mjukhet. El Mar Cava bjuder på friska smaker av gröna äpplen citrus och medelhavsörter. El Mar Cava Rosé är gjord på de blå druvorna Trepat, Monastrell och Garnacha som bidrar med den vackra rosa färgen till vinet och ger ett fruktigt och torrt vin med inslag av röda äpplen, jordgubbar, blodapelsin och persika.

 

Till vilken mat passar El Mar?

Mousserande krispiga viner som El Mar Cava & El Mar Cava Rosé för tankarna till Spanska tapas som oliver, friterade potatisar, lufttorkad skinka, marinerade räkor och milda ostar. Friskheten och de mousserande bubblorna passar också väldigt bra till lite fetare konsistenser såsom krämig avokado och smarrig skagenröra. De torra vinerna är också ett utmärkt val till enklare rätter som en fräsch sommarsallad med krispig kyckling, färska räkor eller mild fisk. En klassisk Cava eller en Rosé Cava som El Mar gör sig självklart också bra som apertif tillsammans med lite snacks såsom chips med löjrom och smetana eller helt för sig självt.

 

Hur jobbar El Mar med hållbarhet?

Vinerna från El Mar tas fram med bästa möjliga respekt till både miljö och natur. Alla The Wine Teams transporter från Europa och övriga världen är klimatkompenserade genom Solvatten. De flesta av våra transporter sker, av miljöhänsyn, med tåg, och när det inte går använder vi båtar, vilket är det näst bästa alternativet för miljön.

 

Varför ska jag välja El Mar?

När du letar efter en dryck som fungerar vid de flesta tillfällen oavsett om det är vardag eller dags för fest. El Mar passar lika bra till maten som före maten, som fördrink, eller varför inte till desserten? El Mar Cava är ett utmärkt exempel på en Cava som är så tilltalande att den både går att avnjuta bara som den är men också så pass kraftig, brödig och djup att den kan möta upp flera olika maträtter riktigt bra. El Mar Cava Rosé funkar självklart året runt men när ljusa dagar och ljumma nätter närmar passar den sig extra bra med sin rosa färg och sina flörtiga somriga smaker.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!