Prosecco – Italienska bubblor för alla tillfällen
P.LEX Prosecco Brut
Prosecco
Italien, DOC Prosecco
P.lex Prosecco är ett bubbel framtagen av artisten tillika sommeliern Petter Alexis

Grunden till Prosecco
Prosecco är ett mousserande vin från Italien, och för att det ska få kallas just Prosecco måste det produceras i ett specifikt område i norra Italien, främst i regionerna Veneto och Friuli Venezia Giulia. Det görs nästan alltid på druvan Glera, även om andra druvsorter kan användas i mindre mängder.
Till skillnad från exempelvis Champagne tillverkas Prosecco enligt den så kallade Charmat-metoden. Det innebär att den andra jäsningen, den som skapar bubblorna, sker i stora trycktankar av stål istället för i flaskan. Resultatet är ett vin som ofta är lättare, fräschare och mer fruktigt.

Prosecco jämfört med andra mousserande viner
Många jämför Prosecco med Champagne, men det är två väldigt olika viner. Champagne är ofta mer komplex, har längre lagring och högre syra. Den görs med andra druvor, främst Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay, och genomgår flaskjäsning vilket ger mindre men mer ihållande bubblor och ofta en brödig eller nötig smak.
Prosecco är istället mer direkt och tillgängligt. Det är vanligt att den har toner av päron, äpple, citrus och ibland lite blommiga inslag. Det är inte lika syrligt som Champagne och brukar ha mjukare bubblor. Det här gör att många upplever den som ett lättdrucket och friskt alternativ, perfekt för sociala tillfällen.

Olika stilar av Prosecco
Det är inte ett vin som alltid smakar likadant, det finns flera varianter att välja på. Det handlar främst om två saker, sötma och bubblornas intensitet.
När det gäller sötma, är det vanligast att se dessa beteckningar:
- Brut, upp till 12gr/L – den torraste varianten, med mycket låg sockerhalt
- Extra Dry, 12-17gr/L – inte så torr som Brut, men fortfarande fräsch och balanserad.
- Dry, 17-32gr/L – trots namnet är detta den sötaste stilen, ofta med en tydlig fruktighet.
Bubblornas intensitet delas upp så här:
- Spumante – fullt mousserande med tydliga och ihållande bubblor.
- Frizzante – lätt mousserande, lite mildare bubblor.
- Tranquillo – stilla, alltså helt utan bubblor (ovanligt men det finns).
De flesta köper Spumante, det är den stil vi oftast ser på hyllorna.

Vad passar Prosecco till?
Det fina med drycken är att det är otroligt mångsidigt. Det fungerar i princip alltid som aperitif, alltså innan maten, men det finns många andra goda kombinationer.
- Skaldjur och fisk: Här lyfter de fram de fräscha, salta smakerna i skaldjur och passar fint med exempelvis räkor, ceviche eller sushi.
- Lätta förrätter: Tänk sallader, bruschetta, parmaskinka eller melon. Då kommer dess fruktighet till sin rätt.
- Asiatiskt och kryddigt: Den milda sötman i vissa varianter balanserar upp hettan i kryddigare rätter.
- Ost: Drycken går överraskande bra till färskost och milda ostar som mozzarella eller burrata.
- Dessert: Sötare (Dry) fungerar bra till fruktbaserade desserter, som jordgubbar eller fruktsallad.
Vill du inte tänka så mycket på kombinationer? Välj en Extra Dry eller Brut och servera väl kyld, det kommer bli gott oavsett.