Vinistella

Vad är Vinistella?

Vinistella är en serie viner med doft och smak av Sicilien. ”Stella” är det italienska ordet för stjärna, och druvorna till dessa viner odlas mycket riktigt under Siciliens vidsträckta stjärnhimmel. Vinistella La Passione Parziale Appassimento är ett mjukt och fylligt rött vin med aromer av mörka körsbär, russin, choklad, kryddnejlika och vanilj. ”Parziale Appassimento” betyder att en del av druvorna soltorkats vilket ger vinets smak en intensiv fruktkoncentration. Det vita vinet Vinistella Pinot Grigio är ett fräscht vin med pigga toner av päron, solmogen citron, vit persika och apelsinblom.

Var kommer Vinistella ifrån?

Druvorna till vinerna från Vinistella odlas på den soliga ön Sicilien i södra Italien. Här har man producerat vin sedan urminnes tider – öns vinhistoria går tillbaka till den grekiska kolonisationen. Siciliens landskap är otroligt varierande och rymmer allt ifrån klippiga stränder med kristallklart vatten till kuperade bergsmarker och grönskande fält. Tack vare denna bredd bjuder vinerna från Sicilien på en stor variation i doft och smak.

Vilka druvor används till Vinistella?

Druvan bakom Vinistella La Passione Parziale Appassimento är förmodligen en av Siciliens mest kända och omtyckta: Nero d’Avola. Druvans skal har en mörkt blåröd färg, och tros också ha gett upphov till namnet. Nero d’Avola betyder nämligen ”den mörka druvan från Avola”. Avola i sin tur är en pittoresk kuststad på sydöstra Sicilien. Viner av Nero d’Avola får ofta aromer av mogna plommon, körsbär, lakrits och örter. Om vinet tillbringat tid med ek, som till exempel Vinistella, tillkommer kryddiga toner av mörk choklad och kaffe.Vinistella Pinot Grigio produceras av druvan med samma namn. Pinot Grigio odlas både i Veneto i nordöstra Italien och med stor framgång på Sicilien. Här blir vinerna lite fylligare och mer smakrika än i norr, men behåller sin krispiga päronfrukt och fräscha citrustoner.

Till vilken mat passar Vinistella?

Ett rött, smakrikt och fylligt vin som Vinistella La Passione Parziale Appassimento passar till många rätter från det italienska köket. Till exempel tar frukten i vinet hand om syran och sötman i en pasta bolognese på ett förträffligt sätt. Lasagne och pizza är två andra favoriter. Vinistella passar även bra till rätter av kyckling och halloumi, gärna med inslag av färska medelhavsörter.Vinistella Pinot Grigio är med sin fruktiga, aromatiska karaktär en perfekt följeslagare till pizza bianca, skaldjursrisotto och till milda rätter med vit fisk.

Är vinerna från Vinistella ekologiska?

Alla viner från Vinistella är certifierade enligt ekologisk odling och produktion. Det innebär att varken konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel används – vinodlaren främjar i stället biologisk mångfald genom att tillåta många olika arter samexistera i vingården. I Siciliens torra och soliga klimat är det enkelt att odla ekologiskt eftersom problem med fukt och svamp är sällsynta. Något som öns vinproducenter tagit fasta på, faktum är att Sicilien är den av Italiens tjugo regioner med störst andel ekologiskt certifierade odlingar. Inte mindre än 27 % av Italiens totala areal av ekologiska vingårdar finns på denna ö.

Varför ska jag välja Vinistella?

När du letar efter ett fruktigt, mjukt och fylligt rött vin som passar bra att dricka som det är och till ett flertal olika italienska favoriträtter är Vinistella La Passione Parziale Appassimento ett bra val. Den generösa karaktären gör att vinet även fungerar bra till rätter med ett lätt chilisting, såsom tacos. Vinet finns både på flaska och bag-in-box och passar därmed till många olika tillfällen. Välj Vinistella Pinot Grigio när du vill ha ett krispigt vin som inte är för friskt – och när en nybakad pizza bianca står på menyn. I och med att vinerna från Vinistella är ekologiskt odlade kan du vara säker på att de tagits fram med största möjliga respekt till miljö och natur. Dessutom fraktas vinerna till Sverige i största möjliga mån på tåg i stället för på lastbil.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!