Il Barone

Vad är Il Barone?

Il Barone är en serie uppskattade viner som genomsyras av värdeorden tradition, hållbarhet och god kvalitet för pengarna. Ambitionen är att varje vin, vare sig det är rött, vitt, rosé eller mousserande, ska erbjuda bästa möjliga kvalitet utan att behöva kosta mer än nödvändigt. Var och en av vinerna fungerar bra tillsammans med mat, men de fungerar också utmärkt på egen hand och är helt enkelt viner för alla tillfällen. Il Barone Rosso är ett medelfylligt rödvin på bag-in-box med inslag av mörka körsbär, hallon, vanilj, lakrits, örter och fat. Il Barone Ecologico Organic White är ett ekologiskt vitt boxvin som har en ren och torr stil med friska inslag och bjuder på fräscha och fruktiga smaker av honungsmelon och päron, samt inslag av örter. Il Barone Organic Rosé på bag in box erbjuder fruktiga, ungdomliga och friska smaker med inslag av jordgubbar, hallon och smultron. Så som ett rosévin ska smaka och dessutom ekologiskt. Il Barone Cava är fruktig och krispig med inslag av solmogna päron, honungsmelon, mandarin, kex, gröna äpplen, örter och citrusskal. En Cava som också rundas av med en frisk syra.

 

Var kommer Il Barone ifrån?

Druvorna till Il Barone Rosso kommer från Apulien i Italien. Apulien är en omkring 30 mil lång, klackformad halvö i sydöstra Italien. Här samsas vin- och olivodlingar om den tillgängliga ytan. Namnet Apulien kommer från romarnas A-pluvia, som betyder ”brist på regn”. Det soliga och torra medelhavsklimatet främjar en lång odlingssäsong. Jordmånen är en blandning av kalkrik lera och en slags röd, järnrik och näringsfattig jord.Boxvinerna Il Barone Ecologico Organic White och Il Barone Organic Rosé är gjorda på druvor som odlas på den spanska högplatån i den centrala delen av landet. Vindruvor har odlats i dessa trakter ända sedan romarnas tid. Här är somrarna varma och torra medan vintrarna är kalla. Det är även en stor skillnad i temperatur mellan dag och natt under odlingssäsongen, något som främjar utvecklingen av en frisk fruktsyra. Jordmånen har inslag av porös kalksten som har en fuktbevarande förmåga, vilket är extra välkommet i ett varmt och torrt klimat.I det soliga Katalonien i nordöstra Spanien odlas druvorna till Il Barone Cava. Över 90% av all Cava framställs i Katalonien och Cava är det katalanska ordet för källargrotta. Det är det i särklass bästa området för Cava. Odlingar på olika höjd ger både fruktiga och fräscha druvor. Soligt medelhavsklimat möter frisk luft från bergiga Pyrenéerna och ger en lång säsong som ger druvorna en fin smak.

 

Vilka druvor används till Il Barone?

Druvorna bakom Il Barone Rosso tillhör Italiens mest odlade druvor, Sangiovese och Montepulciano. Smaken hos Sangiovese varierar med odlingsläge och påminner ofta om röda bär och färska örter, inslag som återfinns i detta rödvin från Il Barone. Druvan ger medelfylliga till fylliga viner med balanserade tanniner och frisk fruktsyra. Montepulciano bidrar med fyllighet, kraft och toner av solmogna körsbär. Il Barone Ecologico Organic White produceras av druvan Macabeo. Macabeo odlas både i södra Frankrike och i norra Spanien. Det är en mångsidig druva som bidrar med en frisk fruktsyra och aromer av gröna äpplen, päron och citrus, men även med inslag av honungsmelon och örter som i detta vita vin från Il Barone.

Garnacha och Tempranillo är druvorna bakom Il Barone Organic Rosé. Garnacha, även kallad Grenache, är en druva som ger fruktiga viner med aromer som påminner om färska jordgubbar, hallon och örter. En vanlig druva för just roséviner. Viner av druvan får ofta en fyllig kropp. Tempranillo är Spaniens mest odlade druva. Den har fått sitt namn av det spanska ordet för tidig, temprano. Det refererar till att den mognar tidigt på odlingssäsongen. Druvan ger viner med intensiv färg och kraftfull smak, och med aromer som kan påminna om mörka körsbär och torkade örter.

Il Barone Cava produceras av druvorna Macabeo, Xarello och Parellada, de tre huvudsakliga druvorna för produktion av mousserande vin till D.O. Cava. Macabeo bidrar med toner av äpplen, Xarello med fyllighet och Parellada med blommiga toner. Tillverkningen sker enligt samma traditionella metod som för Champagne och det krävs 9 månaders lagring på flaska för att kallas Cava.

 

Är vinerna från Il Barone ekologiska?

Il Barones viner tas fram med bästa möjliga respekt till både miljö och natur. Il Barone Ecologico Organic White och Il Barone Organic Rosé är dessutom ekologiskt odlade, vilket innebär att druvorna är helt obesprutade och uppfyller de ekologiska kraven i harmoni med naturen. The Wine Teams alla transporter är klimatkompenserade genom Solvatten. De flesta av våra transporter sker av miljöhänsyn med tåg, och när det inte går använder vi båtar, vilket är det näst bästa alternativet för miljön.

Varför ska jag välja Il Barone?

Letar du efter ett bra vin för en bra peng behöver du inte leta längre. Varje Il Barone-vin, vare sig det är rött, vitt, rosé eller Cava ska erbjuda bästa möjliga kvalitet utan att behöva kosta mer än nödvändigt. Vinerna fungerar bra tillsammans med mat, men de fungerar också utmärkt på egen hand i gott sällskap. Il Barone, helt enkelt ett säkert kort och viner för alla tillfällen.

 

Till vilken mat passar Il Barone?

Alla viner från Il Barone passar utmärkt till både vardag och fest, som sällskapsvin eller till maten. Ett medelfylligt rödvin som Il Barone Rosso passar till många olika typer av rätter, exempelvis av fågel och kött eller till småplock, men även perfekt till vegetariskt. Il Barone Ecologico Organic White och Il Barone Organic Rosé passar perfekt till rätter på fisk, lättare kött eller skaldjur. Varför inte en fläskfile med ugnsbakad klyftpotatis och en härlig sås? Eller till en fin bit stekt eller grillad lax? Den friska och krispiga smaken av Il Barone Cava gör det till ett riktigt bra val till Spaniens berömda tapas och plockmat som oliver, lufttorkade charkuterier och ostar. Den fruktiga smaken gör det även passande till rätter med lite hetta så som räkor med vitlök och chili.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!