Cava

Allt om Cava – mousserande vin från Spanien 

 

Vad är Cava? 

Cava, Spaniens ikoniska mousserande vin, produceras huvudsakligen i regionen Penedès i Katalonien men även i andra delar av Spanien. Känd för sin fantastiska kvalitet och tillgängliga pris. Cava är känd för sin unika kombination av hög kvalitet till ett tillgängligt pris och har därför kommit att bli en omtyckt dryck vid speciella tillfällen. Cava produceras via den traditionella metoden, vilken innebär att den andra jäsningen sker på flaska. Denna process ger komplexitet och djup till smaken – vilket gör att Cava tåls att jämföras med några av världens mest kända mousserande viner. 

 

Vilka druvor används i Cava? 

Macabeo – Den mest använda druvan, som även är känd under namnet Viura i Rioja. Macabeo ger friska viner med toner av solmogen citron, grapefrukt och ibland honung. En druva som får smak både av sin odlingsplats och av hur den lagras – Macabeo är en av de druvor som bäst förmedlar de brödiga tonerna som lagringen på jästfällningen i flaska ger.  

ParelladaEn druva som nästan uteslutande odlas i Penedés för att användas i Cava. Dess blommiga toner och pigga fräschör ger ett uppfriskande lyft till de mousserande vinerna från DO Cava. Aromerna brukar påminna om gröna krispiga äpplen och vita blommor. XarelloDen av de tre mest använda cavadruvorna som ger fyllighet och kraft. Karaktären kan dra lite åt det jordiga hållet, och ibland påminna om mineral. Xarello är en druva som lämpar sig bra för Cava som ska lagras. 

 

 

Vad är gott att äta till Cava? 

Cava är känt för sin förmåga att lyfta fram matens smaker och addera ett festligt inslag till måltiden. Med sin uppfriskande syra och fina bubblor är Cava ett utmärkt val för en mängd olika maträtter. Låt oss utforska några av de bästa matkombinationerna som kan para ihop med olika typer av Cava: 

 

Skaldjur 

Cavas naturliga fräschör och bubblor gör det till en perfekt matchning för skaldjur. Prova Cava med allt från ostron och räkor till grillad bläckfisk och musslor. Den friska syran i Cava rensar paletten och kompletterar sältan, vilket förhöjer både matens och vinets smaker. 

 

Sushi och Sashimi 

Den delikata smaken av sushi och sashimi kräver ett vin som inte överröstar rätten. En Cava Brut med sina rena toner är en idealisk följeslagare till rå fisk, med dess förmåga att komplettera både milda och kryddiga dipsåser som soja och wasabi. 

 

Spanska Tapas 

Cava är en utmärkt dryck att njuta av med ett urval av spanska tapas. Rätter som patatas bravas (kryddiga potatis), jamón ibérico (iberisk skinka), och manchego-ost får en ny dimension med Cavas bubblor och friskhet. Cava fungerar även väl med charkuterier och oliver, vilket gör det till en mångsidig partner till det spanska köket. 

 

Grillade Kyckling- och Fiskrätter 

Cavans brödighet och frukt gör den till ett bra vin för grillade kyckling- och fiskrätter. Vinets bubblor och syra kan lätt skära igenom rätternas rikhet, särskilt när de är marinerade eller serveras med en krämig sås. 

 

Kryddstarka Rätter 

Cava kan vara förvånansvärt bra med kryddstark mat, såsom indiska curryrätter eller thailändska rätter som använder mycket chili, ingefära och citrongräs. En halvtorr Cava kan särskilt balansera hetta med en touch av sötma, vilket hjälper till att mildra kryddighetens intensitet och komplettera måltidens djupare smaker. 

 

Dessert 

För dig som föredrar efterrätt kan en sötare Cava som en Semi-Seco vara en utsökt avslutning på en måltid. Prova den med fruktiga desserter, krämiga bakverk eller till och med blåmögelost för en kontrastfull kombination. 

 

 

Vanliga Frågor och Svar om Cava 

 

Vad är Cava? 

Cava är ett mousserande vin från Spanien som huvudsakligen produceras i regionen Katalonien. Det görs enligt den traditionella metoden, vilket betyder att den andra jäsningen (som ger vinet dess bubblor) sker i flaskan. Cava kan vara vitt eller rosé och varierar från torrt till sött. 

 

Hur skiljer sig Cava från Champagne? 

Medan både Cava och Champagne produceras genom den traditionella metoden, skiljer de sig åt i geografiskt ursprung, druvsorter och ofta i smakprofil. Champagne kommer från Champagne-regionen i Frankrike och görs främst från druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Cava görs främst av de spanska druvorna Macabeo, Parellada och Xarel-lo. Cava kan vara ett prisvärt alternativ till Champagne för dig som söker ett elegant mousserande vin. 

 

Vilka maträtter passar bäst med Cava? 

Cava är extremt mångsidig när det kommer till matparning. Dess bubblor och syra gör den till en utmärkt matchning för allt från skaldjur och fisk till krispiga aptitretare och kryddig mat. En torr eller brut Cava är underbar med sushi, medan en sötare Cava kan vara fantastisk till desserter av olika slag. 

 

Vilka är de olika sötmanivåerna i Cava? 

Cava finns i flera olika sötmanivåer som inkluderar brut nature (inget tillsatt socker), extra brut, brut, extra sec (extra torr), sec (torr), semi-sec (halvtorr) och dolç (söt). Brut är vanligast och har en mycket subtil sötma som balanseras av syran. 

 

Hur länge kan jag förvara en flaska Cava? 

En oöppnad flaska Cava kan förvaras i flera år under rätt förhållanden, som en sval, mörk plats. När flaskan är öppnad bör Cavan konsumeras inom 3-5 dagar, och flaskan bör förslutas och förvaras i kylskåp för att bevara dess bubblor. 

 

Hur serveras Cava bäst? 

För att fullt ut uppskatta Cavans smak och bubblor, bör den serveras väl kyld, mellan 6-8 grader Celsius. Använd en champagneflöjt eller ett tulpanformat glas för att hjälpa till att fokusera aromerna och bevara de fina bubblorna. 

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!