P.LEX

Vad är P.Lex?

P.Lex är en serie viner med doft och smak av Italien och Portugal som är noga framtaget av artisten och sommelieren Petter Alexis Askergren. P.Lex lanserades 2013 med P.Lex Prosecco, en av Systembolagets mest sålda Prosecco som dessutom har blivit utnämnd till en av världens bästa Prosecco år 2021 av dryckesmagasinet The Drinks Business. Succén var ett faktum och flera viner har sedan dess lanserats av Petter i samarbete med The Wine Team. P.Lex är ett varumärke med stora ambitioner och stor variation, i portföljen finns bubbel (P.Lex Prosecco), vitt vin (P.Lex Pinot Grigio) och rött vin (P.Lex Reserva och P.Lex Langhe Nebbiolo), ett för varje tillfälle helt enkelt. För den som söker efter ett alkoholfritt vin finns P.Lex Pure, gjort på Glera, samma druva som Prosecco. P.Lex Pure säljs på ICA-butiker och på Mathem. Utöver ovannämnda viner finns det även ett flertal exklusivare viner som du hittar under beställningssortimentet, inte minst P.Lex Barolo som är ett riktigt guldkorn.

Var kommer P.Lex ifrån?

P.Lex Prosecco kommer från Italien och området DOC Prosecco som sträcker sig över områdena Veneto och Fruili Venezia Giulia i nordöstra Italien. P.Lex Pinot Grigio kommer från nordöstra Italien och det vackra området Delle Venezie DOC. P.Lex Reserva kommer från regionen Alentejano som ligger i södra Portugal, nära spanska gränsen. Alentejano är ett av Portugals elva Vinho Regional och klimatet kännetecknas av mycket varma och soliga somrar som skapar solmogna, fruktiga och kraftiga viner. P.Lex Langhe Nebbiolo kommer från området Langhe som ligger i Piemonte i nordvästra Italien, från odlingar längs floden Tanaros banker. Viner med ursprungsbeteckningen Langhe är gjorda på druvor som kommer från ett flertal av traktens odlingszoner, inklusive odlingsområdena för Barolo DOCG.

Vilka druvor används till P.Lex?

P.Lex Prosecco görs på den klassiska Prosecco-druvan Glera, P.Lex Pinot Grigio på druvan Pinot Grigio, som även kallas Pinot Gris eller Grauburgunder beroende på var i världen den odlas. P.Lex Reserva är gjord på druvorna Trincadeira, Aragonês och Alicante Bouschet medan P.Lex Langhe Nebbiolo är gjord på 100% Nebbiolo, en av Italiens mest kända och populära druvsorter.

Till vilken mat passar P.Lex?

P.Lex Prosecco med sin friska, fruktiga smak passar utmärkt att servera som aperitif, till fisk och skaldjur eller till sushi. Prosecco funkar även fint som sällskapsdryck med en näve lättsaltade chips. P.Lex Pinot Grigio har en fräsch stil och med sina fruktiga och pigga pärontoner passar vinet bra till kycklingrätter, fisk och skaldjur eller matiga sallader. P.Lex Reserva är ett kraftigt och fruktigt vin med toner av mogen frukt, fat och choklad. Om du frågar oss, en perfekt match till grillat kött, vilt eller svamprätter. P.Lex Langhe Nebbiolo är ett välbalanserat vin med härliga smaker av körsbär, ek och kryddor – perfekt till en smakrik risotto med lagrad parmesan och örter, eller till salami och lagrade hårdostar.

Är vinerna från P.Lex ekologiska?

Många av vinerna från P.Lex är certifierade enligt ekologisk odling och produktion vilket innebär att druvorna har odlats i harmoni med naturen och att varken konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel har använts. Alla våra transporter är klimatkompenserade genom Solvatten. De flesta av våra transporter sker, av miljöhänsyn, med tåg, och när det inte går använder vi båtar, vilket är det näst bästa alternativet för miljön.

Varför ska jag välja P.Lex?

Om du letar efter kvalitetsviner med det lilla extra ska du välja vinerna från P.Lex, med stor variation i portföljen finns ett vin för alla tillfällen. P.Lex Prosecco med sin friska och fruktiga smak passar fint till ett flertal rätter och tillfällen. P.Lex Pinot Grigio har fräsch stil med toner av päron, citrus och örter – perfekt val till rätter av fisk och skaldjur. P.Lex Reserva är ett riktigt matvänligt vin som har en kraftig och fruktig smak med inslag av fat, till vinet rekommenderar vi en grillad köttbit med potatisgratäng och smakrik sås. P.Lex Langhe Nebbiolo är ett välbalanserat vin med toner av ceder, frukt och örter, exakt som ett italienskt vin ska smaka. Servera till italienska klassiker som pasta, risotto eller en härlig tallrik med lagrade hårdostar och chark. Oavsett om du letar efter ett bra bubbel till snittarna eller en kraftfull Reserva till grillat kött kommer du att hitta ett vin från P. Lex.

P.Lex Langhe Nebbiolo

Rött vin
Italien, Piemonte, Langhe

Ett häftigt vin med många användningsområden. Drick nu eller lagra för ett moget mjukt vin

Vegan

P.LEX Reserva

Rött vin
Portugal, Alentejo

En maffig Reserva från Portugal signerad Petter Alexis - ett riktigt håll-käften-vin helt enkelt!

P.LEX Barolo

Rött vin
Italien, Piemonte

Vin från premiumområdet Barolo i Piemonte, signerat Nebbiolofantasten Petter Alexis

Vegan
Eko

P.LEX Pinot Grigio

Vitt vin
Italien, Delle Venezie

P.Lex Pinot Grigio är ett fylligt och fräscht vin med toner av mogna päron, persika och citrus

Vegan

P.LEX Pure

Alkoholfritt
Italien

P.Lex Pure finns att beställa på Unbooze, Mathem eller av ICA-handlare på Stockfiller. 

Vegan
Eko

P.LEX Prosecco Brut

Prosecco
Italien, DOC Prosecco

P.lex Prosecco är ett bubbel framtagen av artisten tillika sommeliern Petter Alexis

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!