3 tips för att välja rätt vin till oxfilé

Dags för en lyxig middag med oxfilé? Denna möra köttbit serveras ofta vid lite festligare tillfällen – desto viktigare att välja rätt vin som lyfter smakupplevelsen till en ny nivå. Här får du våra 3 bästa tips för att välja rätt vin till oxfilé. Med sin tilltalande konsistens och milda smak är oxfilé mångas absoluta favorit när det kommer till val av kött. Och variationsmöjligheterna är många. Helstekt, i tunna skivor, i sällskap av hummer eller som råbiff. Från ljust rosa och rare till välstekt med knaprig yta. För att hitta rätt vin till oxfilé behöver du hitta ett fylligt vin som matchar till köttets stekgrad och till de tillbehör som gör köttet sällskap på tallriken.

1. Leta efter ett fylligt vitt eller rött när du ska välja vin till oxfilé

Oxfilé är ett proteinrikt och mört kött med en stor smakrikedom. För att välja rätt vin till oxfilé behöver du därför leta bland vita och röda med mycket fyllighet och koncentration. Bland vita viner kan en ekfatslagrad Chardonnay, en fyllig Pinot Gris från Alsace eller en vit appassimento balansera oxfiléns kraftfulla smak.

När du ska välja ett rött vin till oxfilé är ett tips att leta efter viner med mycket fyllighet och strävhet. Fylligheten kommer att krävas för att vinet inte ska försvinna i kombinationen med mat och vin – medan strävheten kommer att mjukas upp av proteinet i köttet. Det är fascinerande hur ett tanninrikt och strävt vin kan ”förvandlas” till en sammetslen upplevelse när det kombineras med oxfilé.

Exempel på röda viner som är lagom fylliga och sträva för att matcha oxfilé är viner av druvan Petite Sirah från Kalifornien eller Nero d’Avola från Sicilien. Du kan också leta efter vin från distrikten Bordeaux, Rioja eller Piemonte.

2. Rare, medium eller well done? Vin till oxfilé utifrån stekgrad

När oxfiléns innertemperatur är någonstans mellan 48–50°C har vi uppnått stekgraden rare. Köttets inre del är då blåaktig i färgen och kan vara något blodig. Om du föredrar din oxfilé som rare ska du inte vara rädd för att välja ett vin med mycket tanniner – så som en Bordeaux, Barolo eller Ribera del Duero. Eller ett vin av druvan Cabernet Sauvignon. Proteinerna i det lättstekta köttet mjukar upp tanninerna i vinet så att ett plus ett blir tre.

Föredrar du i stället medium med en stekgrad på omkring 56–58°C? Här behåller oxfilén en mild och smakrik kärna som ackompanjeras av en knaprig stekyta. Förslag på vin till oxfilé med medium stekgrad är fylliga röda där vinets fruktkoncentration är i harmoni med dess tanniner. Till exempel en Chianti Riserva, en Valpolicella Ripasso eller ett rött vin från Portugal.

För att välja rätt vin till oxfilé well done är det en bra idé att leta upp ett med en generös och solmogen karaktär. Köttet är nu helt genomstekt och får en hårdare textur än för rare och medium. Här kommer några tips: viner av Zinfandel eller Primitivo som denna druva kallas i Italien brukar bjuda på en rik fruktighet som harmonierar fint med oxfilé well done. Shiraz från Sydafrika, Malbec från Argentina eller italienska viner gjorda med appassimento-metoden fungerar även de utmärkt till oxfilé.

3. Rätt vin till oxfilé utifrån tillbehören på tallriken

Om du serverar oxfilén med en rik och smakrik rödvinssås är det bäst att välja ett rött vin med kraftfull karaktär. En klassisk Bordeaux eller en robust Cabernet Sauvignon kan vara utmärkta val. Dessa viner har struktur och fyllighet som kan matcha såsens komplexitet.

Även en krämig och smörig bearnaisesås kan vara fantastisk till oxfilé. För att balansera såsens fetthalt och samtidigt komplettera köttets smak kan du prova ett fylligt vitt vin så som en ekad Chardonnay från Kalifornien.

Består tillbehören av rostade rotfrukter och potatis? Då kan du satsa på ett fruktigt och smakrikt rött vin. En Pinot Noir eller en ett kryddigt rött från södra Frankrike kan fungera bra. Dessa viner har en fin balans mellan fruktighet och kryddighet som kan komplettera sötman från rotfrukten.

Föredrar du sallad till oxfilén? Då är det läge att välja ett lite lättare och friskt rött vin eller ett torrt vitt vin. En Pinot Noir eller en Sauvignon Blanc kan vara utmärkta val. Dessa viner har en trevlig friskhet och fruktighet som kan bidra till att lyfta fram salladens smaker.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!