Vin till kräftor

Mousserande, vitt vin och rosévin möter kräftornas sälta och umami på ett fint sätt. Men hur hittar man egentligen rätt bland olika druvor, och kan man dricka rödvin till kräftor? Scrolla ned på sidan så hittar du våra 5 bästa tips för att hitta rätt vin till kräftor.

Här är 5 tips som gör att du hittar rätt vin till kräftor

1.Vad ska man dricka för vin till kräftor?

Vi är många som längtar till den årliga kräftskivan som en höjdpunkt på sensommaren. När augustimörkret sänker sig är det härligt att njuta av nykokta kräftor, västerbottenpaj och gott sällskap – allt i skenet av festliga rislampor. Under lång tid har traditionen varit att servera öl och snaps för att ackompanjera dessa skaldjur. Men vad ska du välja för vin till kräftor?

Kräftor har tre grundsmaker vi behöver tänka på: Sälta, sötma och umami. För att möta dessa smaker är en grundregel att hitta ett fruktigt och friskt vin med en liten restsötma. Fruktigheten behövs för att vinet inte ska försvinna bakom kräftornas sälta, friskheten för att balansera skaldjurens syra och sötman för att vinet inte ska upplevas som för torrt och stramt. I och med att vi även behöver ta hänsyn till grundsmaken umami är det klokt att undvika sträva eller ekfatslagrade viner till kräftor. Tanniner och ekfatskaraktär krockar med umami och kan ge en metallisk smak. Av den anledningen är det enklast att inte välja ett rött vin till kräftor. Om du föredrar rött, leta i så fall efter ett mjukt och ofatat vin, gärna av druvan Pinot Noir.

2. Så hittar du rätt mousserande vin till kräftor

Ett glas mousserande vin till kräftor kan agera aperitif men fungerar också utmärkt som dryck till maten. Prova gärna att servera ett glas kyld Prosecco till kräftorna – aromerna av färska päron, solmogen citron och fläder hos detta bubbel gör att det blir ett klockrent vinval till kräftor. Leta efter ”Brut” eller ”Extra Dry” för att hitta en Prosecco med rätt balans av sötma och syra.

Visste du att det även finns Prosecco Rosé? En ny typ av Prosecco, där druvan Glera fått sällskap av upp till 15 % Pinot Noir. Prosecco Rosé har en mjuk och frisk smak som påminner färska hallon, röda vinbär och smultron. Ett gott mousserande vin till kräftor med olika tillbehör. Givetvis fungerar det minst lika bra med andra mousserande roséviner, till exempel Cava eller Crémant. Nyckeln till att mousserande rosévin och kräftor smakar så bra ihop är att rosa bubblor oftast är lite fruktigare än sina vita motsvarigheter.

3. Vitt vin till kräftor – en klassisk kombination

Riesling kan mycket väl vara det perfekta vinet till kräftor. Oavsett var denna druva odlas får den en läskande balans mellan fräschör och fruktiga drag av persika, honungsmelon och päron. Riesling från Alsace i nordöstra Frankrike får många soltimmar och därmed en generös och fyllig karaktär – perfekt för att runda av sältan hos dillkokta kräftor eller havskräftor.

Italiensk Pinot Grigio är ett annat bra val av vin till kräftor. Denna druva odlas över hela Italien från Veneto i norr till Sicilien i söder och ger pigga viner med inslag av päron, tropisk frukt och örter. Fruktsyran är inte lika hög som hos en Riesling vilket ger en mildare smakupplevelse. En passande serveringstemperatur för vitt vin till kräftor oavsett druva är omkring  8°C.

4. Hur hittar jag rätt rosévin till kräftor?

Det finns många olika typer av rosévin, från de ljusrosa Provence-vinerna till mer smakrika varianter med djupare rosa färg. För att tackla skaldjurens sötma och umami är det en bra idé att välja ett relativt fylligt rosévin till kräftor. Leta efter smakbeskrivningar som innehåller blodapelsin, persika, jordgubbar och granatäpple. När ett rosévin beskrivs på detta sätt brukar det ha en fruktig och generös smak som balanserar kräftornas karaktär. Du hittar smakrika roséviner från soliga och varma odlingsområden som södra Frankrike, Spanien och Portugal. Servera gärna rosévinet svalt, vid 8-10°C .

5. Hur påverkar tillbehören valet av vin till kräftor?

Ingen kräftskiva utan västerbottenpaj – eller? Med sin milda sälta och karaktäristiska smak är denna maträtt ett fint komplement till kräftorna. För att bryta igenom pajens krämiga textur är det extra gott med ett mousserande vin. Utöver västerbottenpaj är nybakt bröd och goda såser såsom dillmajonnäs, aioli och citronkräm populära tillbehör. Ett friskt och fruktigt vitt eller ett mousserande blir ett utmärkt val av vin till kräftor med de tillbehör vi precis nämnt. Kanske ackompanjeras kräftorna av årets första svampskörd i form av frasig smördegspaj med kantareller? Även till denna rätt passar de vintyper vi just rekommenderat perfekt. Sammanfattningsvis kan du lugnt följa tipsen i denna guide för att hitta rätt vin till kräftor – oavsett tillbehör!

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!