Din guide till att hitta ett fylligt vin med mycket smak

Begreppet ”fylligt vin” är en vanlig beskrivning av kraftfulla viner med mycket smak. Men vad är det egentligen som gör ett vin fylligt, hur hittar du rätt och vilken mat passar till? Lär dig allt du behöver veta om fylligt vin i vår guide. Du upplever känslan av fyllighet med känselsinnet när du smakar på vinet. Ett fylligt vin kan jämföras med röd mjölk – det har en viss tyngd och krämighet som lättare viner inte har. Redan på vinets färg kan du ana om det är ett lättare eller ett mer fylligt vin. Lätta röda viner tenderar att ha en ljus färgintensitet medan fylligare viner oftast är djupa eller helt kompakta i färgen.

Vad menas med fylligt vin?

De egenskaper som bidrar till ett fylligt vin är en alkoholhalt på omkring 13,5 % eller mer, mycket tanniner, lagring på ekfat och restsocker.

En hög alkoholhalt är nästan alltid synonymt med en hög grad av mognad – det vill säga att druvorna odlats i ett varmt och soligt klimat. Förutom att ge en lätt värmande känsla förknippas en högre alkoholhalt alltså med en rik och solmogen karaktär som uppfattas som fyllig.

Tanniner finns i druvornas skal, kärnor och stjälkar. De ger en uttorkande känsla och struktur till vinet. Ett vin får en hög tanninhalt om det tillverkas på druvor med tjocka skal, eller om musten är i kontakt med skalen en längre tid under vinmakningsprocessen.

När ett vitt eller ett rött vin jäses eller lagras på ekfat får det en krämig och avrundad textur tack vare kontakten med ekfatens insida. Eken kan även fälla ut aromer i form av rostat trä, smör och vanilj, något som leder till ett mjukt och fylligt vin.

Vissa viner kan ha några gram socker som rundar av smaken och förstärker karaktären av frukt. Detta kallas restsötma och beror oftast på att druvorna är sent skördade och därmed har ansamlat mycket socker under mognadssäsongen. Restsötma i vin kan även komma från att en del av druvorna torkats före jäsning – vilket är fallet för appassimentoviner.

Vilka druvor ger fylliga viner?

Cabernet Sauvignon, Shiraz, Nero d’Avola, Malbec och Primitivo är alla röda druvor som ger fylligt vin. Detta tack vare en kombination av att dessa druvor trivs i varma klimat och har tjocka druvskal. När det kommer till vita viner är det oftast ekfatslagrad Chardonnay som ger viner med en fyllig karaktär. Vit appassimento är en ovanlig och spännande vinstil som även den bjuder på en fyllig kropp.

Vilka vinregioner ger fylligt vin?

Det enklaste sättet att hitta ett fylligt vin är att blicka utanför Europa. Röda viner från Australien, Mendoza i Argentina och Kalifornien är alla säkra kort. Regioner kring Medelhavets soliga kuster ger även de fylligt vin – från södra Frankrike, Apulien och Toscana kommer smakrika viner av druvor som Merlot, Primitivo och Sangiovese.

Ett annat sätt att hitta fylligt vin är från regioner där ekfatslagring är en viktig del av vinets karaktär. Här kan du utforska Rioja i norra Spanien där vinerna lagras från två och upp till fem år beroende på om det står ”Crianza”, ”Reserva” eller ”Gran Reserva” på etiketten. Något längre söderut i Spaniens inland hittar vi Ribera del Duero. I likhet med Rioja är det druvan Tempranillo som spelar huvudrollen, och eftersom klimatet är torrare och varmare får vinerna en ännu större mognad och kraft. En annan klassisk region för fylligt vin är Bordeaux, där Cabernet Sauvignon och Merlot får en stor karaktär av kryddnejlika och cederträ av lagring på små franska ekfat.

Vilka är de bästa fylliga vinerna?

Det enkla svaret är att det beror på vem du frågar. Smak är subjektivt och vår bästa rekommendation är därför att du provar dig fram för att hitta just din favorit när det kommer till fylligt vin. Om det är det Bordeaux, Primitivo eller kalifornisk Zinfandel är helt upp till din personliga smak och kan även bero på tillfälle och kombination med mat.

Hur känner du skillnaden på ett lätt och ett fylligt vin?

Alla viner kan delas in i tre fyllighetsgrader – lätt, medelfylligt och fylligt. Ett lätt vin kan liknas vid känslan av lättmjölk eller vatten. En hög fruktsyra, låg alkoholhalt samt avsaknad av tanniner och ekfatslagring bidrar till upplevelsen av att vinet är lätt. Några exempel på viner som är åt det lättare hållet är Vinho Verde från Portugal, oekad Chardonnay från svala odlingsplatser, rosévin från Provence och röda viner av Pinot Noir-druvan.

Ett fylligt vin å andra sidan har motsatta egenskaper som vi redan gått igenom. Mitt emellan lätt och fylligt vin hittar vi en stor grupp viner som befinner sig i mitten av fyllighetsskalan. De har större kropp och mer kraft än ett lätt vin men är inte fullt lika kraftfulla som ett fylligt vin. Medelfylliga viner är ofta mångsidiga matviner tack vare sin balanserade karaktär. Till exempel Barbera, Merlot, portugisiskt rött från regionen Dão, Pinot Gris och Riesling från Alsace och rosévin från Spanien.

Vilken mat passar till fylligt vin?

Till ett smakrikt vitt vin så som en ekfatslagrad Chardonnay är det gott med grillad eller halstrad fisk och skaldjur. Den grillade ytan fångar upp de rostade tonerna i vinet samtidigt som vinets fyllighet matchar med matens tyngd. Även rätter med fläskkött och kyckling funkar fint till ett fylligt vitt vin.

När du serverar ett fylligt rött vin kan du med fördel kombinera det med valfritt rött kött, gärna ugnsstekt eller grillat. Desto rödare eller mer lättstekt köttet är, desto mer tanniner kan det vara i vinet. Tanninerna reagerar med proteinet i köttet vilket gör att vinet upplevs som mjukare – samtidigt som smaker i både vin och kött tillåts komma fram. Marinerad och grillad svamp, aubergine och halloumi är tre andra toppenkombinationer till ett fylligt rött vin. Liksom lasagne och en mustig gryta med valfritt innehåll. Var bara försiktig när det kommer till chili och andra starka kryddor. För att undvika en eldig känsla i munnen behöver du välja ett fylligt rött vin med hög restsötma och låg tanninhalt.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!