Vin till pizza? Så hittar du rätt!

Capricciosa, hemgjord pizza bianca eller en napoletana bakad i vedeldad stenugn? Oavsett vilken pizza du väljer finns det ett vin som förhöjer smakupplevelsen. Men vilket vin som funkar bäst till pizza kan variera mycket beroende på smaksättning. Här kommer våra bästa tips som hjälper dig välja rätt vin till pizza.

Vilken druva passar till pizza?

Vad alla pizzor har gemensamt är en krämig textur och en lätt sälta från ost och pizzadeg. För att bryta av mot krämigheten är det bra att välja ett vin som har en frisk syra. Sältan balanserar du enklast genom att hitta ett vin med lagom mycket fruktighet

En vit druva som har både frisk fruktsyra och en härlig fruktighet är Verdicchio. När den odlas i Marche på italienska östkusten får den pigga drag av citrus, apelsin, persika och päron. Verdicchio dei Castelli di Jesi (från den lilla byn Jesi i just Marche) passar utmärkt som vin till pizza när den är vegetarisk eller i form av pizza bianca.

Om det är en margherita, napoletana eller annan pizza med tomatsås som väntar i ugnen är Sangiovese och Barbera två bra röda druvor att välja. Sangiovese från Toscana påminner ofta om körsbär, skogshallon och färsk salvia. Vissa sangioveseviner kan bjuda på lite motstånd i form av tanniner – en egenskap som gör det till ett bra vin till pizza med mycket ost. Som till exempel Quattro Formaggi. Barbera har i stället mjuka tanniner men en uppfriskande, bärig smak och är ett passande vin till pizza med charkuterier.

Vilket vin passar bäst till pizza bianca?

Pizza bianca eller vit pizza har fått sitt namn från att basen utgörs av ricotta, crème fraîche eller någon annan typ av färskost. Färskosten tillför en hel del syrlighet – något som gör ett friskt mousserande till ett perfekt vin till pizza bianca! En Prosecco med sina livliga bubblor och päron- och fläderdoftande aromer balanserar syran och kontrasterar sältan i en pizza bianca på ett aptitligt sätt.

Vilket rött vin passar bäst till pizza?

Förutom röda viner av druvorna Sangiovese och Barbera är Ripasso ett bra vin till pizza. I synnerhet när fyllningen har ett sting av kryddig salami. Ripasson har jäst en andra gång på druvskal från Amarone och får därför en rund fyllighet som tar udden av heta inslag i pizzan. Av samma anledning kan ett solmoget och smakrikt rött från Apulien vara ett välsmakande rött vin till pizza.

Vilket vin passar till pizza margherita?

Tomat, vitlök, mozzarella, oregano och en riktigt god deg. Svårare än så behöver det inte vara att svänga ihop en oemotståndlig pizza margherita. Men vad dricker du till? Faktum är att ett stilla eller mousserande rosévin mycket väl kan vara margheritans bästa partner i dryckesväg. Rosévinets bäriga drag av jordgubbar och hallon ger en fräsch touch till margheritan och balanserar pizzans syrliga tomatsås.

 Vilket vin väljer jag till vegetarisk pizza?

Svamp såsom portabello eller champinjoner är ett populärt inslag hos vegetariska pizzor. För att lyfta fram den rika och fylliga smaken hos en pizza med svamp är viner av Nero d’Avola ett bra val. Nero d’Avola är en lokal druva från Sicilien som bjuder på kryddiga toner av mörka körsbär, plommon, lakrits och timjan. Druvans tanniner hanterar krämigheten hos halloumi, mozzarella och andra ostar på ett bra sätt.

Hur väljer jag vin till pizza med skaldjur?

Att välja vin till pizza med skaldjur är lite som att välja vin till räkor eller kräftor. Vita, uppfriskande viner eller torra mousserande är det som funkar allra bäst. Om vi ska röra oss utanför Italiens gränser kan en Riesling från Alsace eller varför inte en oekad Chardonnay från Frankrike vara det som lyfter din skaldjurspizza till nästa nivå. Om du föredrar bubblor, prova gärna en torr Cava Brut.

Vin till kebabpizza – funkar det?

Kebabpizzan är utan tvekan en av Sveriges mest populära pizzasorter. Har du någon gång provat vin till pizza med kebab? Det passar bättre än vad man kanske skulle kunna tro – men det kan vara utmanande att välja rätt. Kebabpizzan har flera olika smakelement att ta hänsyn till. Vitlökssås, feferoni och ibland en stark tomatsås. För att undvika smakkrockar och uppnå harmoni behöver vi ett mjukt, fruktigt och smakrikt rött vin utan alltför markerade tanniner eller ekfat. Malbec, Zinfandel och fruktiga röda från södra Frankrike är alla bra val av vin till kebabpizza.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!